Apa yang Akan Memotivasikan Pelaburan Perniagaan?

Pelabur memberikan wang mereka untuk alasan asas: untuk membuat keuntungan, melindungi tanggungjawab cukai dan mengambil bahagian dalam projek menarik yang mungkin menambah nilai sosial. Pelabur di syarikat kecil atau syarikat permulaan mencari perkara yang sama. Semakin baik peluang syarikat mencapai kejayaan kewangan, semakin besar kemungkinannya menerima wang pelabur. Tetapi pengaruh lain, seperti trend ekonomi dan pelaburan, juga menjelaskan mengapa pelabur tertarik dengan pelaburan perniagaan.

Kadar Faedah Rendah

Keadaan ekonomi menimbulkan motivasi untuk pelaburan dalam perniagaan. Federal Reserve menurunkan kadar faedah untuk mendorong aktiviti ekonomi. Apabila bon membayar dengan kadar faedah yang rendah, pelabur yang biasanya melabur dalam bon cenderung untuk mendapatkan pulangan yang lebih tinggi dalam pelaburan alternatif. Sebilangan besar pelabur beralih kepada pelaburan dalam perniagaan kecil atau permulaan. Tempoh kadar faedah rendah menyokong perniagaan dengan memberikan kos pinjaman bank yang rendah serta peluang untuk meminta pelaburan swasta. Sebuah syarikat kecil yang mencari dana dapat memanfaatkan tempoh suku bunga rendah dengan menawarkan pulangan pinjaman atau pembayaran dividen kepada pelabur swasta.

Keuntungan

Motivasi lain untuk pelaburan perniagaan adalah potensi keuntungan. Dividen, digabungkan dengan peningkatan modal ketika syarikat berkembang, adalah alasan menggoda bagi pelabur swasta untuk melabur dalam perniagaan kecil. Menarik pelaburan perniagaan melibatkan memotivasi pelabur swasta dengan menumpukan pada potensi keuntungan perniagaan dan kemungkinan pulangan pelaburan yang menarik. Keuntungan dinilai berdasarkan kesinambungannya dari masa ke masa dan kemungkinan pertumbuhan eksponensial di pasaran sasaran syarikat. Pelabur didorong oleh potensi untuk memperoleh keuntungan yang cepat, tetapi mereka juga ingin melihat bahawa syarikat dapat memperluas rangkaian produk dan aliran pendapatannya untuk peningkatan pulangan masa depan.

Kesannya

Pelabur yang berdampak mencari kaedah mudah dan murah untuk memulakan perdagangan lestari yang menghasilkan penciptaan kekayaan secara meluas dalam populasi. Negara-negara terbelakang adalah fokus utama para pelabur impak, yang menyediakan sumber pendidikan, pertanian dan perniagaan yang akhirnya akan menghasilkan kekayaan yang cukup di kalangan penduduk miskin untuk mengubah orang menjadi pengguna. Pelabur ini akan memperoleh keuntungan segera untuk pulangan eksponensial yang dihasilkan oleh pasaran yang semakin meningkat. Apabila keadaan hidup penduduk sasaran bertambah baik, orang dapat menggunakan lebih banyak barang dan perkhidmatan. Ini menghasilkan pulangan pelaburan yang menarik dari masa ke masa dan pijakan bagi pelabur dalam pengembangan komersial masa depan.

Pertimbangan Lain

Apabila pelabur menganggap tanggungjawab cukai pendapatannya, motivasi lain adalah prospek pemotongan cukai yang mungkin timbul dengan melabur dalam perniagaan permulaan atau perniagaan kecil. Nilai pemotongan ini berubah ketika pemerintah menerapkan program yang dirancang untuk memotivasi pelaburan perniagaan, dan mereka bergantung pada struktur hukum investasi tersebut. Motivasi lain untuk pelaburan adalah tawaran istimewa yang ditawarkan oleh syarikat, seperti sejumlah makan malam percuma yang ditawarkan oleh restoran kepada pelaburnya atau kemampuan untuk membeli kereta baru dengan kos, yang mungkin merupakan keuntungan yang ditawarkan oleh pengedar kereta kepada pelaburnya .