Kelebihan & Kekurangan Status Bukan Untung

Individu yang ingin memberikan sumber yang berharga kepada masyarakat mungkin mempertimbangkan untuk memulakan organisasi bukan untung. Organisasi bukan untung beroperasi di bawah peraturan yang berbeza daripada entiti perniagaan lain kerana tujuan utamanya adalah untuk memberi keuntungan kepada orang ramai di atas memperoleh keuntungan. Individu yang ingin memulakan organisasi akar umbi atau syarikat permulaan harus mempertimbangkan kelebihan dan kekurangan memperoleh status bukan untung.

Perlindungan Korporat

Apabila syarikat membentuk organisasi bukan untung, ia berada di bawah banyak kelebihan struktur korporat. Salah satu faedah utama ialah anggota organisasi bukan untung mendapat perlindungan aset peribadi. Ini bermaksud bahawa sekiranya pemiutang menuntut syarikat bukan untung kerana hutang tertunggak, aset peribadi mereka yang terlibat dalam organisasi bukan untung dilindungi. Seperti syarikat, organisasi bukan untung mesti menubuhkan lembaga pengarah. Lembaga menyediakan organisasi dengan kepemimpinan dan pengurusan strategik. Ia menetapkan peraturan organisasi dan membantu organisasi bukan untung memenuhi misinya.

Pengecualian Cukai Persekutuan dan Negeri

Manfaat utama status bukan untung adalah kemampuan untuk mengelakkan membayar cukai pendapatan persekutuan dan negeri ke atas keuntungan. Untuk mendapatkan status bebas cukai, anda mesti mendaftar dengan Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri. Organisasi bukan untung dengan status 501 (c) (3) tidak diwajibkan membayar cukai jualan di banyak negeri. Pengecualian cukai membolehkan syarikat menggunakan semua hasilnya untuk tujuan organisasi bukan untung.

Keupayaan Pengumpulan Dana

Memperoleh status bukan untung memberi anda kemampuan untuk mengumpulkan dana dari orang ramai. Peraturan penggalangan dana berbeza-beza setiap negeri, tetapi organisasi nirlaba menggunakan beberapa taktik untuk menjana dana. Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri menjadikan penggalangan dana lebih mudah bagi organisasi nirlaba yang bebas cukai dengan membenarkan penderma mengambil potongan cukai atas sumbangan. Status bukan untung juga membolehkan anda memohon bantuan dana persekutuan dan negeri. Jutaan dolar diberikan kepada organisasi bukan untung yang memenuhi garis panduan pemberian kerajaan.

Pengawasan IRS

Syarikat yang memperoleh status 501 (c) (3) mesti mematuhi peraturan mengenai organisasi bukan untung yang ditubuhkan oleh IRS. Organisasi bukan untung diminta untuk mengemukakan penyata cukai tahunan dengan mengisi Borang 990. Kegagalan untuk mematuhi peraturan IRS mengenai pemfailan cukai boleh mengakibatkan kehilangan 501 (c) (3) status bukan untung. IRS menentukan bagaimana syarikat dapat menggunakan keuntungannya. Organisasi bukan untung tidak dapat mengagihkan keuntungan kepada anggota organisasi. Anda mesti menggunakan keuntungan dengan ketat untuk tujuan memenuhi misi organisasi bukan untung.

Bayaran

Anda mesti membayar yuran untuk memfailkan penggabungan negeri dan memohon status bebas cukai persekutuan, yang merupakan kerugian bagi banyak organisasi bukan untung kecil. Bayaran yang dikenakan untuk status 501 (c) (3) agak mahal, terutama bagi organisasi yang mempunyai anggaran kecil. Struktur yuran adalah berdasarkan jangkaan pendapatan tahunan anda. Bayaran permohonan antara $ 450 hingga $ 850 pada masa penerbitan. Sebilangan organisasi bukan untung membayar yuran peguam kerana mereka tidak mempunyai pengalaman untuk menyelesaikan dokumen yang diperlukan untuk memohon status bebas cukai persekutuan. Negara juga mungkin memerlukan yuran pendaftaran untuk organisasi bukan untung untuk mengambil sumbangan amal.

Menggaji Kakitangan

Sebilangan besar negeri memerlukan bukan keuntungan untuk mempunyai sekurang-kurangnya tiga pengarah: seorang presiden, setiausaha dan bendahari. Walaupun pengarah tidak dibayar, pegawai bukan untung secara amnya menerima gaji. Bagi organisasi bukan untung kecil, pengambilan pekerja merangkumi sebahagian besar anggaran. Dalam organisasi baru, majoriti pegawai bekerja berjam-jam kerana mereka berkhidmat di beberapa jawatan. Sebilangan organisasi bukan untung tidak mampu mengambil kakitangan, yang menghalang kemampuan organisasi bukan untung untuk beroperasi dengan berkesan.