Perbandingan Kos Inkjet

Semasa anda mencari pencetak untuk perniagaan anda, anda akan ketinggalan sekiranya anda tidak mempertimbangkan dengan teliti inkjet. Sekiranya anda tidak memerlukan kitaran tugas yang panjang dan pencetakan laser laser kelas perusahaan yang sangat pantas, maka printer inkjet lebih daripada cukup untuk tujuan anda. Walau bagaimanapun, ketika melihat pencetak inkjet, penting untuk membandingkan semua kos - pencetak yang murah mungkin tidak semurah yang disangka.

Kos Pencetak

Inkjet yang dapat menangani tugas pencetakan ringan untuk pengguna tunggal dan kumpulan kerja kecil sudah tersedia dengan harga di bawah $ 100. Sebaliknya, beberapa mesin all-in-one yang berorientasikan perniagaan membawa tanda harga yang lebih sesuai dengan pencetak laser. Walaupun pencetak yang lebih mahal biasanya mempunyai ciri tambahan, mereka juga mempunyai faedah tambahan: pencetak yang lebih murah biasanya mempunyai dakwat yang lebih mahal, sementara pencetak yang lebih tinggi mempunyai kos habis yang lebih rendah.

Kos Dakwat Hitam

Semasa membandingkan kartrij dakwat hitam, jangan hanya melihat kos setiap kartrij. Lihatlah kos setiap halaman berdasarkan hasil penilaiannya Sebagai contoh, kartrij $ 20 yang mencetak 400 halaman jauh lebih mahal daripada $ 30 yang boleh mencetak 1,000 halaman. Lihat apakah pencetak yang anda fikirkan menawarkan kartrij berkapasiti tinggi. Kartrij ini mempunyai lebih banyak dakwat daripada kartrij biasa, tetapi juga tahan lebih lama, yang bermaksud bahawa anda menghabiskan lebih sedikit masa untuk menukarnya di pejabat yang sibuk.

Kos Dakwat Warna

Peraturan praktis yang berlaku untuk kartrij dakwat hitam juga berlaku untuk kartrij warna. Terdapat faktor tambahan dengan dakwat warna. Sebilangan pencetak menggunakan kartrij tunggal yang mengandungi tinta sian, magenta dan kuning, sementara yang lain menggunakan tiga kartrij warna tunggal yang berasingan. Walaupun membeli kartrij tiga warna tunggal mungkin kelihatan lebih murah daripada membeli tiga kartrij yang berasingan, kartrij tiga warna mempunyai masalah mendasar: apabila satu warna habis, keseluruhan kartrij habis. Sekiranya percetakan anda cenderung ke satu warna - misalnya, jika anda berulang kali mencetak logo biru muda syarikat anda - kemampuan untuk mengganti warna secara berasingan dapat menjimatkan wang anda dalam jangka panjang.

Kos Lain

Di beberapa pencetak inkjet, kepala cetak dimasukkan ke dalam kartrij dan diganti setiap kali anda mengganti dakwatnya. Pencetak lain menggunakan tangki dakwat dan mempunyai kepala cetak tetap; menggantikannya adalah kos tambahan yang harus anda pertimbangkan. Pada masa yang sama, ketika membandingkan inkjet dengan pencetak laser, perhatikan kitaran tugas. Pencetak laser dengan kitaran tugas 75,000 halaman per bulan dibina lebih kasar daripada inkjet dengan penilaian 7.500 halaman per bulan. Ini bermaksud bahawa anda mungkin perlu mengganti inkjet selepas satu atau dua tahun, sementara pencetak laser akan bertahan lebih lama.