Bagaimana Pengawas Harus Mengendalikan Khabar angin?

Khabar angin dan gosip di tempat kerja adalah masalah yang serius. Mereka boleh merosakkan reputasi organisasi, menurunkan semangat dan merosakkan produktiviti. Terdapat banyak sebab pekerja boleh menyebarkan khabar angin, seperti takut akan pembalasan, kemarahan, kebencian atau masalah peribadi di antara mereka - untuk menyebutkan beberapa perkara. Apa pun penyebabnya, adalah tugas pihak pengurusan untuk menyediakan persekitaran kerja yang selamat, sihat dan produktif.

Dasar

Memiliki dasar bertulis yang jelas mengenai gosip di tempat kerja - atau sebarang bentuk tingkah laku yang tidak betul - sangat penting. Pertama sekali, ini memberi pengawas satu set panduan yang jelas mengenai apa yang merupakan gosip dan juga set akibat yang standard. Kedua, pekerja akan mengetahui sepenuhnya peraturan mengenai masalah ini, selain apa yang boleh berlaku sekiranya mereka tidak mematuhi. Untuk memastikan bahawa semua pekerja mengetahui harapan tingkah laku mereka, polisi ini harus diserahkan kepada setiap pekerja secara bertulis ketika mereka mula bekerja.

Komunikasi Terbuka

Walaupun sebilangan pekerja berkembang dengan gosip dan khabar angin, ini juga boleh menjadi petunjuk masalah serius yang mendasari. Penyelia yang tidak membenarkan komunikasi terbuka antara mereka dan bawahannya pada dasarnya menghalang mereka untuk menyampaikan keluhan mereka secara peribadi dan profesional. Pekerja juga harus selesa untuk mendekati penyelia mereka untuk mengadu tentang rakan sekerja yang mungkin memfitnah mereka. Tanpa komponen komunikasi yang sederhana - tetapi mustahak ini, pekerja cenderung tidak hadir, terlambat secara kronik atau bahkan mengundurkan diri kerana sifat toksik di tempat kerja.

Pemeriksaan

Cara yang berkesan untuk menangani khabar angin adalah menghentikannya sebelum ia bermula. Perekrut mungkin membuat kesalahan dengan terlalu fokus pada kemahiran pemohon tanpa mempertimbangkan sama ada mereka akan sesuai dengan budaya, misi dan nilai organisasi. Penemu ramah harus mengemukakan soalan mengenai bagaimana calon menangani konflik, berkomunikasi dengan orang lain atau berurusan dengan gosip. Penting juga untuk memeriksa rujukan secara menyeluruh untuk memastikan bahawa bakal pekerja itu matang dan profesional.

Disiplin Progresif

Pekerja yang menyebarkan khabar angin perlu ditangani. Langkah pertama mestilah peringatan lisan. Penyelia mesti bertemu dengan pekerja secara peribadi untuk membincangkan tingkah lakunya dan menjelaskan mengapa perkara itu tidak dapat diterima. Oleh itu, dia harus dibenarkan untuk membela diri secara profesional sehingga kedua-dua pihak dapat mengatur jalan keluar untuk menyelesaikan masalah tersebut. Sekiranya tingkah laku itu berterusan, langkah kedua adalah amaran bertulis - ditandatangani oleh pekerja - mengakui masalah dan berjanji untuk memperbaikinya. Sekiranya ini masih tidak berjaya, penyelia boleh mempertimbangkan tindakan yang lebih kuat, seperti penangguhan atau penamatan.