Cara Menulis Peraturan Bukan Untung

Organisasi bukan untung mesti menentukan organisasinya dengan undang-undang tertulis, mengikuti peraturan Perkhidmatan Hasil Negeri, persekutuan dan Dalaman. Anda perlu menulis peraturan perundangan, menasihati Perpustakaan Pengurusan Percuma, sekumpulan alat dalam talian untuk papan, untuk menentukan operasi dalaman, termasuk keahlian dewan, prosedur mengundi dan gaji anggota dewan. Anda juga perlu memasukkan semua butiran mengenai bagaimana fungsi organisasi bukan untung anda.

1

Atur peraturan perundangan mengikut artikel. Buat, misalnya, "Artikel I: Organisasi" dan Artikel II: Lembaga Pengarah. "

2

Terangkan nama organisasi bukan untung dan capnya. Tentukan suara apa yang mesti berlaku sekiranya organisasi bukan untung memilih untuk menukar namanya. Sebagai contoh, keahlian mungkin perlu memilih untuk menukar nama.

3

Tentukan bilangan minimum dan maksimum ahli yang akan berkhidmat di lembaga bukan untung. Ikut undang-undang negeri di kawasan ini. Di Texas, misalnya, sekurang-kurangnya tiga anggota dewan, jika lembaga pengarah menguruskan perbadanan, ditentukan oleh setiausaha negara.

4

Nyatakan butiran mengenai lembaga pengarah organisasi bukan untung. Senaraikan tajuk pengarah, termasuk penerangan kedudukan. Sebagai contoh, lembaga pengarah bukan untung mungkin termasuk presiden, setiausaha dan pegawai kewangan. Terangkan tugas setiap anggota dewan.

5

Tentukan maksud organisasi bukan untung oleh "ahli". Sertakan maklumat mengenai hak anggota tersebut. Sebagai contoh, sebuah gereja mungkin menetapkan anggota sebagai individu yang menghadiri ibadah. Jelaskan apa hak dan keistimewaan, seperti akses ke kemudahan gereja, yang dinikmati oleh anggota gereja. Anda boleh mempunyai ahli yang tidak memilih, tetapi anda mesti menentukannya dalam peraturan perundangan, menurut Blue Avocado, laman web bukan untung.

6

Tentukan garis panduan ahli dewan. Sertakan garis panduan untuk keahlian dewan mengenai had masa, gelaran pegawai, berapa banyak anggota membuat kuorum dan prosedur untuk membuang anggota, menurut Blue Avocado.