Cara Menjangkau Lebih Banyak Orang Melalui Media Sosial untuk Perniagaan Anda

Perniagaan menggunakan media sosial untuk menarik pelanggan baru dan mendapatkan pelanggan yang ada. Kesetiaan dapat melampaui platform dan aktiviti elektronik yang membentuk penglibatan pemasaran dalam talian setiap hari. Syarikat yang berjaya menyatukan penglibatan sosial ke jangkauan perniagaan-ke-perniagaan atau perniagaan-ke-pengguna mereka tahu di mana untuk mencari prospek mereka dan menghabiskan masa mereka dengan sewajarnya. Menetapkan kehadiran dalam talian yang dapat dilihat dan berdaya maju untuk syarikat anda dapat membantu anda menarik penonton - dan keuntungan - yang anda mahukan.

Pilih Platform Anda

Periksa demografi pangkalan pelanggan anda berdasarkan statistik laman sosial yang anda anggap menggunakan dalam program jangkauan anda. Jangan hadkan diri anda pada satu platform tetapi jangan terlalu merebak. Bersama dengan pilihan yang jelas yang menjangkau khalayak ramai - misalnya Twitter dan Facebook - anda akan menemui tempat lain yang mungkin sesuai dengan keperluan anda. LinkedIn memfokus pada rangkaian perniagaan-ke-perniagaan, yang sesuai dengan syarikat-syarikat yang mengendalikan B2B. Wanita menguasai pelanggan Pinterest, menjadikannya sangat sesuai jika anda memasarkan produk dengan daya tarikan visual kepada pelanggan khusus jantina. Anda akan mendapat hasil yang lebih baik dari usaha yang aktif dan padu dalam senarai laman media sosial yang disasarkan daripada dengan membanjiri diri anda dengan usaha untuk menguasai seluruh dunia penglibatan dalam talian.

Naikkan Profil Anda

Penglihatan sama dengan keberkesanan. Sekiranya anda jarang membuat catatan, anda tidak akan mendapat kesinambungan penonton yang membuat usaha anda terbayar. Meneliti media pilihan anda untuk menentukan kapan pelanggan anda berkunjung dan terlibat dapat membantu anda memilih masa yang paling berkesan untuk diposkan. Untuk menarik pengikut yang menunjukkan kesetiaan sebenar, sertakan catatan yang menyatakan keperibadian syarikat atau keusahawanan dan bukannya urutan pesanan komersial yang tidak dapat diselesaikan. Perhatikan apa yang anda katakan dan bagaimana anda mengatakannya, mengelakkan humor yang tidak penting atau perkara kontroversi yang boleh menyinggung perasaan pelanggan yang ingin anda pertahankan. Kemudahan dengan mana pelanggan menjadi pengikutnya sepadan dengan kepantasan pengikut yang tidak berpuas hati dapat meninggalkan "kawanan" anda dan menggerakkan orang lain untuk melakukan perkara yang sama.

Kandungan, Bukan Tempat

Media sosial dapat mendorong pengunjung ke laman web syarikat anda, tetapi titik sebenarnya dari penglibatan dalam talian ini terletak pada kemampuannya untuk mendedahkan pelanggan dan prospek kepada mesej utama anda. Peningkatan lalu lintas laman web hanya memberikan keuntungan jika anda menawarkan nilai di tempat tujuan. Daripada melihat media sosial semata-mata sebagai alat untuk mencapai matlamat dalam talian konvensional, lihat saluran komunikasi ini sebagai peluang untuk menceritakan kisah anda, meningkatkan jenama anda dan mengajar penonton anda untuk menghargai berurusan dengan anda. Sekiranya nilai saluran media sosial tertentu berubah dengan perubahan peraturan laman web atau algoritma keterlihatan, cari tempat baru yang mungkin menawarkan lebih banyak potensi atau memikirkan semula kepentingan yang anda letakkan di satu saluran.

Bina Hubungan

Cukup mengumpulkan pengikut bukan masalahnya. Anda mahukan hubungan, bukan sekadar statistik. Setelah pelanggan media sosial memutuskan untuk mengikuti anda, kejayaan anda dalam menjaga perhatian individu itu terletak pada penawaran campuran kandungan dan nilai. Bergantung pada jenis perniagaan yang anda jalankan, nilai tersebut mungkin terdiri dari nasihat, potongan harga, informasi mengenai produk baru, atau pesan yang membentuk kepakaran dan wewenang anda dalam bidang anda. Sertakan visual - grafik maklumat, gambar kasual, pemandangan produk yang digunakan - yang memperkuatkan persona dalam talian anda sekaligus membantu anda memasarkan perniagaan anda.