Bagaimana Mengikat Pasukan Anda untuk Mencapai Objektif Syarikat

Kestabilan dan kedekatan pasukan kakitangan dapat mempengaruhi keberkesanannya. Pasukan yang rapat akan bekerjasama dengan baik, meningkatkan keuntungan dan mencapai objektif syarikat. Pembentukan pasukan sebenar mendorong orang untuk merasa menjadi sebahagian daripada matlamat penting dan bukannya memaksa kedekatan buatan.

Kepimpinan yang kuat

Pasukan yang baik memerlukan pemimpin yang kuat. Sebilangan pengurus percaya bahawa menjadi pemimpin bermaksud menjadi diktator, tetapi pemimpin terbaik hanya memberikan pengawasan sebanyak yang diperlukan, dan membolehkan orang mengembangkan kekuatan mereka sendiri. Model tingkah laku yang ingin anda lihat dalam pasukan anda, dan berikan maklum balas yang bermanfaat dan membina. Mentor ahli pasukan anda yang sedang berjuang. Bantu orang dalam pasukan mencari projek dan peluang baru yang membina kekuatan mereka.

Kerja Berkumpulan Berkesan

Kerja kumpulan, seperti mesyuarat dan sesi perancangan, boleh menjadi sangat membosankan atau sangat produktif. Jadikan kerja kumpulan lebih berkesan dengan hanya menjadualkan mesyuarat apabila perlu, dan mematuhi jadual. Apabila ahli pasukan anda bekerjasama untuk mencapai tujuan, mereka dapat menjadi lebih erat, tetapi apabila mereka dipaksa secara bersama-sama melalui pertemuan yang tidak berkesudahan, mereka mungkin mula merasa tertekan dan kesal.

Komunikasi Terbuka

Kerahsiaan dan ketakutan menyumbang kepada persekitaran pejabat yang mencurigakan, yang boleh menyebabkan gosip jahat dan kehancuran pasukan. Jangan menyimpan rahsia. Sebagai gantinya, amalkan komunikasi terbuka dan dorong anggota pasukan untuk memberikan maklum balas yang jujur, bukan hanya kepada satu sama lain, tetapi juga kepada pengurus mereka. Minta ahli pasukan untuk memberi input mereka dalam projek, dan dorong orang untuk berlari dengan idea baru dan menarik.

Kerja dalam kumpulan

Latihan membina pasukan tradisional sering membosankan dan membuat orang merasa tidak masuk akal. Pembentukan pasukan yang sebenar melibatkan usaha membina persekitaran yang menyenangkan dan kolegial. Cubalah mengadakan pesta mingguan, pesta pejabat biasa, dan hari santai, dan dorong rasa persahabatan dan penjagaan sebenar di kalangan ahli pasukan anda. Apabila persekitaran pejabat menyenangkan, selalunya lebih produktif kerana ahli pasukan tidak merasa terlalu banyak bekerja dan tidak dihargai.