Insentif untuk Mengurangkan Perolehan Staf dalam Penjagaan Kanak-kanak

Perolehan yang tinggi di kemudahan penjagaan kanak-kanak boleh mengganggu kemampuan anak-anak untuk membentuk ikatan ikatan yang kuat dengan kakitangan penjagaan anak mereka, yang mengakibatkan masalah tingkah laku dan perkembangan. Walaupun pentingnya mengurangkan perolehan, banyak kemudahan menghadapi masalah ini. Program insentif yang paling berkesan menangani pelbagai sebab untuk perolehan.

Upah Rendah

Institut Penyelidikan Keluarga Tentera Universiti Purdue menyatakan bahawa banyak pekerja penjagaan kanak-kanak meninggalkan lapangan kerana gaji rendah yang berlaku dalam profesi penjagaan anak, tekanan pekerjaan dan persekitaran yang tidak stabil yang diciptakan oleh kakitangan lain yang keluar. Pekerja penjagaan kanak-kanak sering dapat gaji yang lebih tinggi di industri lain yang memerlukan tahap pendidikan yang sama. Dengan menawarkan gaji yang lebih tinggi dan pakej faedah yang lebih baik, kemudahan penjagaan anak dapat bersaing dengan majikan lain dan mengekalkan lebih banyak kakitangan.

Tekanan Tinggi

Kakitangan di kemudahan terbaik berusaha untuk membina hubungan peribadi yang kuat dengan anak-anak di bawah jagaan mereka, tetapi pergeseran yang lama dengan anak-anak boleh menjadi sangat tertekan. Apabila pekerja memutuskan hubungan dengan anak-anak kerana tekanan, kualiti penjagaan menurun dan persekitaran kerja menjadi lebih tidak menyenangkan dan tertekan. Dengan memberikan peran sebanyak mungkin kepada staf dalam proses membuat keputusan, kemudahan perawatan anak dapat memberi staf rasa kekuatan terhadap lingkungan kerja mereka, sehingga dapat mengurangi tekanan.

Ketidakstabilan

Perolehan yang tinggi membawa kepada perolehan yang lebih tinggi, kerana kakitangan baru mendapati diri mereka dikelilingi oleh rakan sekerja yang hampir tidak mempunyai pengalaman daripada mereka dan yang berhenti dan sering diganti. Persekitaran kerja yang dihasilkan begitu kacau dan tidak stabil sehingga pekerja baru merasa terbeban dan tidak melihat masa depan dalam profesion ini. Pekerja-pekerja yang tetap berada di posisi tersebut sering mendapati bahawa pengalaman tambahan mereka dalam pekerjaan tidak banyak mempengaruhi gaji mereka. Syarikat boleh mendorong kakitangan untuk tetap berada dalam kedudukan dengan menawarkan bonus pengekalan berkala.

Pendekatan Gabungan

Program penjagaan kanak-kanak Tentera AS berjaya dalam mengurangkan perolehan dengan menggunakan pendekatan gabungan. Program ini melancarkan sesi latihan wajib untuk meningkatkan kemahiran pekerja, kemudian menawarkan kenaikan dan promosi yang dijadualkan pada setiap tahap latihan. Dengan menawarkan pekerja kerjaya kanak-kanak jalan kerjaya yang jelas di mana pengalaman dan latihan dihargai secara konsisten, program ketenteraan dapat mewujudkan pilihan pekerjaan yang lebih menarik bagi penyedia penjagaan anak-anaknya.