Bagaimana Melakukan Transaksi Pembayaran Prabayar dalam Perakaunan

Banyak perniagaan membayar blok perkhidmatan tertentu di muka. Perkhidmatan ini mengekalkan nilai bulanan untuk perniagaan tetapi mungkin tidak dibebankan, atau dibebankan ke akaun perbelanjaan, sepenuhnya pada saat pembayaran dilakukan. Perbelanjaan biasa yang dibayar di muka termasuk insurans, sewa dan langganan. Walaupun anda mungkin membayar perkhidmatan selama beberapa bulan sekaligus untuk perniagaan kecil anda, anda mesti mengambil kira perkhidmatan tersebut dari bulan ke bulan.

1

Buat akaun aset pada kunci kira-kira anda untuk jumlah yang anda depositkan untuk item prabayar. Sebilangan besar item prabayar tamat dalam satu tahun, jadi buat akaun ini sebagai aset semasa.

2

Buat akaun perbelanjaan untuk perbelanjaan prabayar anda.

3

Bahagikan deposit prabayar anda dengan bilangan bulan yang diliputi oleh pembayaran. Hasilnya adalah perbelanjaan bulanan anda untuk item prabayar. Contohnya, jika anda membeli langganan tahunan dengan harga $ 1,200, bahagikan $ 1,200 dengan 12 bulan. Perbelanjaan bulanan untuk item ini ialah $ 100.

4

Mendebitkan akaun perbelanjaan untuk kos bulanan pada bulan anda menghabiskan item tersebut. Urus niaga ini tertera di penyata pendapatan anda. Debit meningkatkan akaun perbelanjaan anda dalam jumlah yang anda bayar untuk item prabayar pada bulan tersebut.

5

Kreditkan akaun aset prabayar anda pada kunci kira-kira dalam jumlah perbelanjaan bulanan anda. Mengeluarkan kredit ke akaun ini akan mengakibatkan penurunan baki untuk menyokong penggunaan satu bulan perkhidmatan prabayar yang diterima.