Cara Memperolehi Lesen Perniagaan untuk Latihan Bimbingan Swasta

Pelatih swasta memberi bimbingan, mengajar kemahiran organisasi dan membuat ketenteraman dalam kehidupan pelanggan mereka. Beberapa jurulatih juga bekerja di bidang sukan, membantu pelanggan menjadi lebih mahir dalam sukan pilihan mereka. Walaupun ruang pejabat yang berdiri sendiri bagus, perniagaan bimbingan swasta dapat dijalankan dari kedai kopi, rumah atau hotel selagi pelatih mempunyai senarai telefon, komputer dan pelanggan. Walaupun pembinaan swasta adalah perniagaan yang fleksibel, jika berpusat di kota yang memerlukan pemilik perniagaan untuk mendapatkan lesen, pelatih swasta harus mematuhi.

1

Tentukan sama ada perniagaan anda berpusat di dalam batas had bandar. Sekiranya anda mempunyai pejabat yang berasingan, periksa lokasi pejabat. Sekiranya anda menjalankan perniagaan dari rumah, periksa lokasi rumah anda. Jabatan perancang balai bandar anda boleh memberi nasihat sama ada lokasi anda berada di dalam sempadan bandar, atau wilayah perencanaan bandarnya, yang mana undang-undang perniagaan kota juga berlaku.

2

Hubungi pejabat lesen perniagaan tempatan jika anda berada di bandar. Untuk pejabat yang terletak di harta yang dikendalikan oleh daerah, hubungi pejabat pentadbiran daerah, walaupun perniagaan yang terletak di daerah pada umumnya tidak diharuskan memiliki lesen perniagaan.

3

Isi aplikasi yang diperlukan. Banyak bandar menawarkan aplikasi lesen perniagaan dalam talian; jika tidak, mereka boleh diisi di pejabat lesen perniagaan, biasanya terletak di atau berhampiran balai raya. Sertakan semua maklumat yang diminta dalam aplikasi, seperti jenis bimbingan peribadi yang akan anda berikan, di mana anda akan bertemu dengan pelajar anda dan sama ada anda juga akan menjual produk sebagai sebahagian daripada perniagaan anda.

4

Ikut syarat pelesenan tambahan. Sebagai contoh, di Hendersonville, Tennessee, sebelum pejabat lesen perniagaan mengeluarkan lesen, anda mesti membawa permohonan yang lengkap ke jabatan perancang dan minta ia menyemak lokasi untuk memastikan lokasi tersebut benar untuk perniagaan bimbingan swasta. Sebilangan besar bandar membenarkan perniagaan di rumah selagi tidak memerlukan tempat letak kenderaan pelanggan.

5

Bayar apa-apa yuran lesen perniagaan yang diperlukan ke bandar. Setelah lesen anda dijamin, tanyakan kepada pegawai daerah dan negeri untuk memastikan anda juga tidak memerlukan lesen yang dikeluarkan oleh daerah atau negeri. Sekiranya anda melakukannya, ikuti prosedur yang sama untuk mencapainya. Sebagai contoh, Washington mewajibkan semua pemilik perniagaan bukan sahaja mendapatkan lesen perniagaan yang dikeluarkan oleh bandar, tetapi juga lesen dari negeri ini.