Bolehkah Anda Melakukan Pengurangan Cukai Jualan atau Cukai Harta?

Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri membenarkan pemotongan untuk penjualan dan cukai harta tanah yang dibayar. Cara anda melaporkan pemotongan bergantung pada tujuan item yang anda bayar cukai. Sebagai pemilik perniagaan kecil, anda boleh memotong semua cukai jualan yang dibayar untuk item yang digunakan dalam perniagaan anda. Sebilangan besar cukai harta tanah yang dibayar di ruang perniagaan anda ditolak cukai. Cukai yang dibayar ke atas harta benda atau barang yang dibeli untuk kegunaan peribadi mesti ditolak pada penyata peribadi anda, bukan penyata cukai perniagaan anda.

Aset dan Bekalan Perniagaan

Anda boleh memotong cukai jualan yang dibayar untuk semua yang anda beli untuk digunakan dalam perniagaan anda, seperti meja atau komputer, kenderaan atau bahkan semasa makan yang boleh anda hapus untuk perniagaan. Tidak perlu memisahkan cukai penjualan barang-barang ini. Cukup sertakannya dalam jumlah keseluruhan yang dibayarkan untuk item itu sendiri dan ambil potongan pada baris yang sesuai dengan Jadual C. Anda. Untuk item yang tidak dapat disekat seperti kenderaan, sertakan cukai jualan dalam harga pembelian dan susut nilai sepanjang hayat item tersebut.

Inventori atau Input

Sekiranya anda membuat barang untuk dijual, seperti perhiasan atau perabot, atau jika anda menjual semula inventori yang anda beli dari pengilang, anda boleh memotong sebarang cukai penjualan yang dibayar. Namun, jika anda mendapat izin penjual semula dari lembaga cukai negeri anda, secara amnya anda dapat membeli inventori dan input untuk perniagaan anda tanpa cukai penjualan. Ini dapat menjimatkan wang anda di muka, jadi anda tidak perlu menunggu hingga mengemukakan pulangan untuk mendapatkan wang kembali. Sehingga itu, anda boleh menghapuskan cukai jualan yang dibayar pada inventori atau input pada baris 23 Jadual C.

Cukai Harta

IRS membolehkan anda memotong jumlah yang dibayar dalam cukai harta tanah tahunan atau cukai harta tanah peribadi terhadap aset perniagaan, seperti bangunan atau pendaftaran kereta. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh memotong sebarang cukai harta tanah yang ditandakan sebagai turapan, pembetung atau pembaikan lain. Sertakan bahagian cukai harta tanah yang layak di baris 23 Jadual C.

Harta Keperluan Peribadi

Sekiranya anda membayar cukai jualan atau cukai harta benda untuk item yang hanya untuk kegunaan peribadi anda, anda boleh membuat potongan terperinci pada Jadual A Borang 1040. Gunakan cukai jualan sebenar yang anda bayar atau anggaran berdasarkan pendapatan kasar anda yang disesuaikan menggunakan IRS jadual cukai jualan. Laporkan cukai jualan pada baris 5. Walau bagaimanapun, jika anda memilih untuk memperincikan cukai penjualan, anda tidak dapat menjelaskan cukai pendapatan negeri dan tempatan yang dibayar, jadi tentukan pemotongan mana yang akan memberikan jumlah yang lebih besar. Laporkan cukai harta tanah yang dibayar di rumah anda di talian 6.