Kepentingan YouTube dalam Pemasaran

Video telah menjadi bagian penting dari pengalaman dalam talian pengguna Internet, dan tidak ada laman web yang menganjurkan lebih banyak video daripada YouTube. Laman web ini mempunyai lebih dari 3 bilion tontonan video setiap hari, menjadikannya tempat yang sangat baik bagi pemasar untuk mencari pengguna. Jangkauannya juga global; 70 peratus lalu lintasnya berasal dari luar Amerika Syarikat, menjadikannya lebih dari sekadar tempat untuk mencari pelanggan Amerika sahaja.

Viral

YouTube adalah rumah video viral, istilah untuk video yang menyebar dengan cepat kepada khalayak ramai di Internet. Pemasar dapat menggunakan jalan media sosial lain, seperti Facebook atau Twitter, untuk mengarahkan pengguna ke video YouTube sebagai cara untuk mencuba video tersebut agar dapat menimbulkan kebakaran di khalayak ramai. Video yang sangat popular menjadikannya di laman utama YouTube, seterusnya mengukuhkan lalu lintas.

Saluran

Di YouTube, anda boleh menjadi tuan rumah saluran anda sendiri. Ini membolehkan anda memusatkan lokasi dalam talian untuk semua jenis video yang berkaitan dengan produk atau perkhidmatan yang anda pasarkan. Anda boleh membuat siri video berkaitan dengan cara ini. Ia juga membantu anda menyimpan perpustakaan video yang segar. Anda boleh mengemas kini, menyemak semula atau membuat video baru mengenai produk atau perkhidmatan anda, sambil mengekalkan saluran untuk video yang lebih lama dan berkaitan. Pemasar mempunyai pilihan untuk membuat saluran pengguna percuma, seperti yang dibuat oleh banyak individu, atau membayar yuran untuk menjadi tuan rumah saluran berjenama, yang memberikan lebih banyak pilihan dan ciri kepada pemasar untuk memperbaiki halaman mereka.

Pengukuran

Salah satu kelebihan YouTube adalah cara yang membolehkan sesiapa sahaja mengesan jumlah tontonan yang diterima setiap video. Tidak perlu pencarian atau penilaian yang rumit. Sebaliknya, jumlah penonton untuk setiap video disiarkan tepat di bawah gambar video. Ini memungkinkan pemasar untuk mengukur secara langsung seberapa luas video mereka diterima, dan seberapa berjaya mereka menemui penonton. Anda juga dapat melihat berapa banyak orang yang mengesyorkan video anda atau mengulasnya.

Pelbagai

Selain saluran jenama, YouTube menawarkan pilihan lain untuk pemasar yang berusaha menjangkau banyak pengguna laman web ini. Peluang ini termasuk membeli iklan di laman utama atau membeli iklan yang berjalan di samping video tertentu. Pemasar juga dapat menggunakan kata kunci sehingga, ketika istilah pencarian tertentu digunakan di YouTube, itu akan memicu video mereka muncul sebagai pilihan bagi pengguna. Pemasar kemudian membayar berdasarkan berapa banyak pengguna memilih untuk menonton video mereka.