Keperluan Kawasan Perkhidmatan Restoran

Sekiranya anda mengendalikan restoran, anda harus mematuhi peraturan negeri mengenai pembinaan kawasan servis, peralatan dan kebersihan keseluruhan. Di samping itu, anda berkewajiban untuk mematuhi peraturan keselamatan untuk memastikan kesehatan pekerja seperti yang ditetapkan oleh Pentadbiran Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan. Peraturan ini tidak khusus restoran, tetapi meliputi jenis lingkungan tempat kerja dan kegiatan yang biasa dilakukan di industri ini. Untuk memastikan kepatuhan, pegawai OSHA boleh mengunjungi dan memeriksa restoran anda untuk memastikan ia bebas dari bahaya yang diketahui dan memeriksa sebarang pelanggaran peraturannya.

Pengurusan dan Personel

Seorang pengurus atau orang lain yang bertugas harus hadir di restoran sepanjang waktu operasi. Beberapa negeri menghendaki orang yang bertugas untuk menyelesaikan kursus untuk menjadi Pengurus Perlindungan Makanan Bertauliah, yang meliputi bidang seperti prosedur pengurusan restoran, pemakanan, sanitasi dan pentadbiran personel. Pengurus perkhidmatan makanan bertanggungjawab secara sah untuk memastikan bahawa semua kakitangan yang mengendalikan makanan layak dan terlatih dalam keselamatan makanan. Selain memastikan perniagaan itu menguntungkan, dia akan mengarahkan pelayan untuk memastikan pelanggan berpuas hati dengan pengalaman makan mereka.

Keperluan Pembinaan

Oleh kerana kawasan servis menyediakan antara muka pelanggan, pastikan paparan, kaunter perkhidmatan dan bar bebas dari pencemaran. Kayu dan plastik yang dilekatkan untuk kaunter dan bar pas anda melindungi dari kerosakan. Kayu untuk sokongan struktur kaunter layan diri mesti dilampirkan sepenuhnya dengan bahan yang tidak tahan seperti keluli tahan karat atau permukaan permukaan pepejal lain-lain Pastikan semua sinki servis disertakan dengan air panas dan sejuk, yang disediakan di bawah tekanan yang mencukupi. Perlu waktu kurang dari lima minit selepas pengaktifan untuk mengakses air panas pada suhu 120 darjah Fahrenheit. Sebarang tangga, tangga, pelantar dan tanjakan memerlukan pagar pembatas. Bekalkan alat pemadam api mudah alih di tempat yang ditentukan.

Penyelenggaraan Kawasan Perkhidmatan

Berdasarkan peraturan OSHA, restoran mesti menjaga kebersihan di semua tempat kerja. Lantai, lorong dan laluan pejalan kaki mesti bersih dan kering untuk mengurangkan kecederaan tergelincir. Secara khusus, kawasan servis, yang rentan terhadap penumpukan air karena adanya sink atau bar, harus mempunyai saluran air, tikar, platform atau lantai palsu yang mencukupi untuk mengurangkan kemungkinan kemalangan dan kecederaan. Selain itu, buat pemeriksaan visual secara berkala untuk memastikan lantai bebas dari kuku yang menonjol dan bahaya lain, seperti jubin longgar, serpihan dan lubang.

Akses untuk Semua

Sesuai dengan Akta Orang Kurang Upaya Amerika, atau ADA, anda harus memastikan bahawa pekerja dan pelanggan kurang upaya dapat mengakses meja dan barisan perkhidmatan makanan, serta bar bumbu dan minuman. Pastikan kawasan perkhidmatan mempunyai laluan yang dapat diakses ke kawasan makan dan kaunter perkhidmatan anda sehingga sesiapa sahaja yang menggunakan kerusi roda dapat melakukan manuver. Ini mungkin memerlukan penghapusan kawasan yang dinaikkan atau tenggelam atau penambahan tanjakan. Sediakan meja yang boleh diakses untuk orang kurang upaya, tersebar di seluruh ruang makan dan bukannya dikumpulkan dalam satu lokasi.