Apakah Masalahnya Apabila Pencetak Inkjet Berhenti Mencetak?

Apabila pencetak inkjet yang anda percayai tiba-tiba berhenti mencetak, anda mungkin akan kehilangan masa dan wang apabila perniagaan berhenti. Memahami kemungkinan penyebab di sebalik masalah ini dapat membantu mempercepat proses penyelesaian masalah, memungkinkan anda menyelesaikan masalah dan kembali berniaga. Penyebab yang paling biasa termasuk masalah perkakasan pencetak, masalah pemacu perisian dan kegagalan penyambungan, yang semuanya dapat mengelakkan pencetak inkjet anda mencetak dengan betul.

Kartrij

Masalah dengan kartrij dakwat sering mengakibatkan pencetakan dokumen kosong, kabur atau terlalu terang. Sekiranya anda mengetahui bahawa kartrij tidak kosong, menjalankan utiliti kepala cetak pencetak anda dapat menyelesaikan masalahnya. Rujuk manual pemilik anda untuk arahan terperinci mengenai cara melakukan pembersihan kepala cetak untuk pencetak model khusus anda. Namun, jika Anda belum lama menggunakan printer, tinta di dalam kartrij mungkin telah kering, jadi ganti kartrij untuk menyelesaikan masalahnya.

Pemandu

Semua pencetak bergantung pada perisian untuk berkomunikasi dengan komputer anda. Perisian pemacu cetak yang rosak, ketinggalan zaman atau tidak sesuai dapat menghalang komunikasi ini, yang dapat menjadikan pencetak tidak mencetak dokumen yang belum selesai. Sekiranya anda baru-baru ini mengemas kini sistem operasi di komputer anda, anda mungkin juga perlu mengemas kini perisian pencetak anda. Begitu juga, jika ada yang merosakkan perisian cetak yang dipasang di komputer anda, anda mungkin perlu memasang semula perisian untuk menyelesaikan masalahnya. Anda boleh memuat turun versi terbaru perisian pencetak anda terus dari laman web pengeluar.

Kesalinghubungan

Banyak perniagaan membuat rangkaian pencetak sehingga semua komputer yang tersambung dapat menggunakan peranti ini. Selalunya, ini termasuk menyambungkan pencetak ke komputer atau peranti rangkaian tertentu, dan kemudian berkongsi pencetak di seluruh rangkaian. Sekiranya seseorang mematikan komputer atau peranti rangkaian ini, pencetak menjadi tidak dapat diakses. Masalah ini mudah diselesaikan - hidupkan semula komputer atau peranti rangkaian.

Jem kertas

Kesesakan kertas di dalam pencetak sering kali dapat mengelakkan peranti daripada mencetak. Walaupun sebilangan kecil kertas boleh mengelakkan dokumen dicetak dengan betul. Mengatasi kesesakan dengan mengeluarkan semua kertas yang terperangkap dari penggelek boleh memulihkan pencetakan. Akan tetapi, membiarkan bahagian mana-mana kertas macet, termasuk sedikit kertas, boleh menyebabkan kesesakan berulang dan kegagalan cetak berterusan.

Perkakasan

Sekiranya semua kaedah penyelesaian masalah lain gagal, masalahnya mungkin berlaku pada perkakasan pencetak. Bergantung pada usia pencetak anda, jaminan kilang mungkin meliputi kos yang berkaitan dengan pembaikan atau penggantian peranti. Sekiranya jaminan tidak lagi meliputi peranti, bandingkan kos membaiki pencetak dengan kos membeli pencetak baru.