Idea untuk Nama Perniagaan Internet

Menamakan perniagaan anda adalah langkah penting untuk permulaan Internet anda. Nama itu adalah permulaan usaha penjenamaan dan pengiklanan anda, bagaimana pelanggan mencari dan mengingati anda. Ketersediaan nama domain boleh memberi kesan yang mendalam pada tajuk untuk perniagaan Internet anda. Mendekati tugas memilih nama dengan kreativiti dan fleksibiliti.

Penjenamaan

Nama perniagaan Internet harus menggambarkan jenama yang anda ingin capai. Ini mungkin jelas seperti menyatakan jenis produk atau perkhidmatan yang anda berikan dalam nama. Sebagai contoh, peruncit kasut dalam talian mungkin mempunyai perkataan "kasut" sebagai sebahagian daripada namanya. Syarikat yang ingin memproyeksikan gambar yang lebih kemas boleh memilih nama yang tidak biasa atau tidak berani yang mendorong sampul surat. Pertimbangkan nama yang berpotensi dengan menuliskan produk, perkhidmatan dan ciri perniagaan anda. Jangan hadkan diri anda pada kata nama konkrit. Kata-kata deskriptif boleh menjadi titik tolak yang baik untuk percambahan fikiran.

Nama Domain

Kata-kata yang paling umum telah didaftarkan sebagai domain .com, membatasi apa yang tersedia untuk perniagaan Internet anda. Sekiranya anda mahu nama domain anda sama dengan nama perniagaan anda, anda harus mencari cara untuk mengatasi masalah ketersediaan. Pertimbangkan untuk menambahkan nama kota, negara bagian atau wilayah jika Anda ingin menjangkau khalayak tempatan dengan perniagaan Internet anda. Pertimbangkan untuk menggunakan frasa daripada satu perkataan. Periksa ketersediaan domain untuk kemungkinan nama anda.

Penyelidikan

Sebahagian daripada proses penamaan perniagaan Internet melibatkan meneliti idea nama berpotensi anda. Anda tidak mahu melanggar perniagaan mapan lain dengan nama cap dagang. Lakukan carian Internet apabila anda telah mempersempit pilihan anda untuk nama, memeriksa syarikat nasional atau tempatan yang menggunakan nama yang sama atau serupa. Pilih nama yang tidak mudah dikelirukan dengan perniagaan lain. Anda tidak mahu menghadapi tuntutan mahkamah atau kehilangan pelanggan yang secara tidak sengaja menuju ke pertandingan.

Nama yang Dibentuk

Membuat nama yang bukan kata kamus adalah trend popular untuk perniagaan Internet. Contoh terkenal termasuk Google, Zillow, Napster dan Skype. Ini mungkin merupakan gabungan dua atau lebih perkataan yang ada yang digabungkan bersama untuk membuat kata baru. Kelebihan pendekatan ini ialah anda mempunyai ruang untuk kreatif dan nama domain lebih cenderung tersedia untuk pendaftaran. Kelemahannya ialah anda mungkin perlu bekerja lebih keras untuk menjenamakan perniagaan sehingga pelanggan memahami produk atau perkhidmatan apa yang anda tawarkan.

Bantuan Luar

Sekiranya anda menghadapi masalah untuk membuat nama sendiri, anda boleh mempertimbangkan untuk menyewa agen pemasaran dan pemasaran profesional. Kos untuk perkhidmatan ini boleh berbeza-beza, tetapi anda boleh mendapatkan nasihat mengenai pilihan nama baik dan buruk. Beberapa profesional penjenamaan juga boleh menawarkan penyelidikan pasaran mengenai nama apa yang paling berkesan untuk pelanggan sasaran anda dan nasihat undang-undang untuk mengelakkan pelanggaran tanda dagangan. Ini dapat membantu melihat pandangan luar perniagaan anda. Walaupun anda tidak mengambil pekerja profesional, berbincanglah dengan rakan sekerja, pekerja, keluarga dan rakan mengenai nama.