Cadangan Analisis SWOT & Peluang yang Dikenal

Analisis SWOT adalah carta pembuatan keputusan pengurusan strategik, yang melihat kekuatan, kelemahan, peluang dan ancaman syarikat dari sudut pandangan luaran dan dalaman, untuk mengenal pasti peluang dan membuat cadangan untuk langkah selanjutnya. Ini adalah titik permulaan yang baik untuk perniagaan baru, dan juga cara yang baik untuk menilai semula arah perniagaan kecil anda. Kerana persekitaran perniagaan sering berubah, masuk akal untuk melihat semula analisis SWOT untuk mendapatkan cadangan dan peluang segera.

Cara Menggunakan Analisis SWOT

Tujuan membuat analisis SWOT bukan sekadar membuat daftar, melainkan menggunakan teknik analisis untuk menyokong keputusan pengurusan strategik. Luangkan masa untuk memikirkan perniagaan teras anda dan persekitaran pasaran semasa. Teliti trend pasaran dan pesaing anda untuk memberikan penanda aras untuk lebih memahami pasaran dan daya saing relatif anda. Setelah dengan teliti mengembangkan senarai lengkap kekuatan, kelemahan, peluang, dan ancaman luaran dan dalaman perniagaan, sudah waktunya untuk memadankan kekuatan anda dengan peluang dan mengubah kelemahan anda menjadi kekuatan.

Peluang yang Dikenal

Peluang adalah faktor luaran yang mempengaruhi perniagaan. Peluang dalaman akan diklasifikasikan sebagai kekuatan. Sekiranya mungkin, ancaman harus ditukar menjadi peluang. Peluang ini mewakili potensi pertumbuhan perniagaan anda ketika anda menerapkan strategi pemasaran anda. Semasa menilai peluang yang dikenal pasti, fahami apakah peluang tersebut mewakili peluang yang sedang berlangsung, atau peluang yang mempunyai peluang di mana masa sangat penting. Sekiranya anda membuat kerja rumah, anda mungkin akan menemui beberapa sumber perniagaan baru yang menguntungkan dan mengembangkan perniagaan anda.

Cadangan

Semasa mengenal pasti cadangan yang harus dibuat, pertimbangkan bagaimana anda dapat memanfaatkan kekuatan unik anda di persekitaran semasa. Adakah terdapat perubahan undang-undang atau persaingan baru-baru ini yang dapat memberikan peluang baru untuk mengembangkan pasaran atau meningkatkan daya saing anda? Bagaimana anda boleh mengubah kelemahan anda menjadi kekuatan? Contohnya, jika anda terlalu bergantung pada satu produk, pertimbangkan untuk mempelbagaikan produk anda dan berkembang ke pasaran baru. Pertimbangkan penyelidikan anda mengenai keadaan pasaran semasa dan sejajarkan strategi anda untuk memanfaatkan kekuatan anda dengan sumber dan masa peluang yang ada.

Kesimpulannya

Analisis SWOT memberikan pandangan strategik mengenai cadangan dan peluang bagi perniagaan kecil untuk memetakan rancangan strategik. Sebagai alat pengurusan yang dapat ditindaklanjuti, SWOT membantu pemilik perniagaan kecil menggunakan tindakan yang tepat untuk memanfaatkan ciri unik perniagaan. Dengan mengubah ancaman menjadi kekuatan, dan menggabungkan kekuatan dengan peluang, Anda dapat memanfaatkan sepenuhnya kekuatan Anda di pasar saat ini dan memaksimumkan peluang anda untuk berjaya.