Menyegerakkan Android & SkyDrive

Windows Live Skydrive adalah perkhidmatan Microsoft yang menyimpan fail di pelayan awan. Skydrive menyimpan fail dan juga mempunyai fungsi berbagi untuk dokumen Microsoft Office. Sekiranya anda perlu mengakses fail ini dalam perjalanan, telefon bimbit Android anda dapat mengakses Skydrive. Setelah anda menyambung ke akaun anda, anda akan mendapat akses ke semua fail Skydrive yang telah anda muat naik sebelumnya.

Teknologi SkyDrive

SkyDrive adalah sebahagian daripada keluarga perisian Windows Live. Perkhidmatan ini memfokuskan pada penyediaan cloud berdasarkan penyimpanan untuk pelbagai jenis fail, dengan sokongan khas untuk menyimpan dokumen dari produk Microsoft Office, seperti Word, terus ke SkyDrive. Anda juga dapat menyimpan foto di galeri foto khas atau memuat naik fail biasa ke pelayan awan. Anda dapat mengakses SkyDrive dari mana-mana peranti yang serasi, termasuk telefon pintar atau tablet berasaskan Android anda.

Kegunaan

SkyDrive mempunyai sejumlah fitur bersepadu dengan Microsoft Office. Sekiranya anda menggunakan program ini untuk dokumen penting anda, anda boleh berkongsi dokumen tersebut melalui Microsoft Office atau menyimpannya terus ke awan, tanpa menyimpannya di komputer anda terlebih dahulu. Anda juga boleh menggunakan SkyDrive untuk memindahkan fail dengan mudah antara beberapa sistem yang berbeza tanpa menggunakan kad SD, pemacu ibu jari USB atau bentuk penyimpanan yang boleh ditanggalkan. SkyDrive juga dapat digunakan sebagai pilihan cadangan dan bukannya pilihan penyimpanan yang dapat ditanggalkan yang mungkin salah tempat.

Android SMEStorage

Peranti berasaskan Android yang menggunakan setidaknya Android 2.0 memiliki pilihan untuk menggunakan aplikasi Android SMEStorage. Aplikasi ini menyinkronkan fail antara SkyDrive dan peranti Android, serta menyediakan antara muka mudah alih yang dipermudah untuk memudahkan menavigasi dokumen bersama anda. Android SMEStorage memastikan senarai fail sentiasa dikemas kini setiap saat, jadi jika anda berkolaborasi dengan seseorang melalui fail cloud, anda akan mendapat kemas kini masa nyata. Anda juga boleh memuat turun fail ke telefon pintar dengan beberapa ketukan pada aplikasi. Aplikasi ini berharga $ 3.99 pada masa penerbitan dan boleh dimuat turun dari laman web pemaju atau melalui Android Market.

Laman Web Mudah Alih

Sekiranya anda tidak mahu menggunakan aplikasi berbayar untuk mengakses fail SkyDrive, Windows Live menawarkan versi mudah alih dari laman webnya. Anda memerlukan sambungan Internet di telefon anda dan penyemak imbas Web yang serasi untuk menggunakan pilihan ini. Anda dapat melihat fail, foto dan dokumen anda melalui penyemak imbas Web.