Senarai Petua Keselamatan Harian di Tempat Kerja

Keselamatan di tempat kerja membantu memastikan setiap orang mempunyai tempat kerja yang selamat dan mencegah kemalangan dan tuntutan undang-undang yang tidak perlu. Memberikan senarai petua keselamatan harian di tempat kerja kepada pekerja syarikat anda akan membantu semua orang menyedari cabaran keselamatan di syarikat anda dan belajar bagaimana mencegahnya. Setiap tempat kerja berbeza-beza, tetapi ada beberapa petua keselamatan umum yang relevan dengan kebanyakan tempat kerja yang dapat membantu anda memulakan senarai.

Peralatan Tempat Kerja

Lihat petua keselamatan untuk peralatan tempat kerja dengan pekerja anda untuk mengurangkan bahaya dari peralatan pejabat atau kilang, peralatan tandas dan kemudahan serta bekalan dan kelengkapan elektrik. Industri dan perkhidmatan syarikat anda menentukan jenis peralatan yang akan digunakan oleh pekerja atau di sekitarnya. Pertimbangkan peralatan apa yang mengelilingi pekerja yang berbeza dalam tugas harian mereka sehingga anda dapat membuat senarai terperinci mengenai langkah berjaga-jaga harian.

Beberapa prosedur keselamatan pejabat yang biasa termasuk menggunakan kata laluan keselamatan untuk penggunaan komputer, menggunakan program perlindungan virus komputer, mengelakkan memuat turun lampiran yang tidak diketahui, mematikan lampu pada akhir hari kerja dan menjauhkan cecair dari peralatan elektrik seperti komputer. Beberapa pertimbangan keselamatan umum untuk kilang atau persekitaran industri termasuk memakai alat keselamatan seperti kacamata, mematikan mesin ketika tidak digunakan dan memeriksa peralatan secara berkala.

Keselamatan Bilik Rehat

Item yang digunakan untuk memasak, membuat dan menyimpan makanan boleh menimbulkan risiko keselamatan di tempat kerja kerana kuman dan bahaya kebakaran. Buat senarai semak keselamatan untuk bilik rehat syarikat anda. Beberapa langkah keselamatan yang biasa dilakukan di tempat makan di tempat kerja termasuk mematikan alat pembuat kopi setelah digunakan, tidak meletakkan bahan mudah terbakar seperti kerajang di dalam ketuhar gelombang mikro, membawa pulang makanan setiap hari atau mingguan untuk mengelakkan peti sejuk daripada makanan yang rosak dan mencuci tangan sebelum makan. Sekiranya tempat kerja anda tidak menggunakan perkakas makan sekali pakai, anda mungkin juga ingin mempunyai polisi pembersihan untuk menggunakan barang yang boleh digunakan semula seperti cawan dan garpu. Pekerja harus membersihkan semua peralatan dapur syarikat dengan sabun antibakteria selepas digunakan.

Kuman dan Penyakit

Kuman dan penyakit adalah ancaman di tempat kerja yang biasa, kerana boleh merebak dengan cepat dan menyebabkan penyakit dan kehilangan produktiviti. Anda boleh mengurangkan penyebaran kuman di tempat kerja anda dengan mendorong pekerja untuk tinggal di rumah ketika mereka sakit. Juga, masukkan kebersihan bilik mandi dan makan dalam petua keselamatan anda dengan memasukkan polisi seperti mencuci tangan selepas menggunakan tandas dan mencuci tangan sebelum makan. Pastikan kawasan makan dan tandas dijaga kebersihan, dan beri tahu pekerja apa yang perlu mereka lakukan untuk membantu menjaga kebersihan kawasan ini.

Keselamatan diri

Gariskan langkah keselamatan diri yang harus diambil oleh pekerja anda setiap hari. Beberapa langkah berjaga-jaga yang biasa adalah meminta orang terakhir meninggalkan kunci rumah dan menyuruh pekerja meminta pengawal keselamatan ke tempat letak kereta pada waktu malam atau ketika mereka merasa berisiko. Mempunyai dasar tanpa senjata yang jelas dan tidak mempunyai dasar pertempuran. Galakkan pekerja untuk pergi ke sumber manusia atau pengurus untuk pertolongan mediasi konflik, atau tawarkan akses ke talian bantuan sulit untuk perkhidmatan kaunseling. Mempunyai polisi yang tidak bertoleransi untuk gangguan dan buli di tempat kerja akan membantu pekerja anda merasa lebih selamat dan mencegah tindakan undang-undang.