Cara Membuat Buku Jualan

Buku nada yang dibina dengan baik menjual anda dan syarikat anda, dan menawarkan peneguhan visual untuk mesej lisan anda. Pembuat perisian merancang templat untuk buku nada digital, tetapi buku fizikal menggabungkan kawalan terhadap pengembangan nada dan elemen taktik penting dalam persembahan penjualan anda. Membuat dan menggunakan buku nada yang teratur dengan fokus pada imejan dan teks yang ditulis dengan baik meningkatkan peluang untuk membuat penjualan. Membangunkan buku produk atau perkhidmatan syarikat dengan peluang untuk ciri disesuaikan untuk setiap kakitangan meningkatkan penjualan syarikat.

1

Kumpulkan bahan penjualan peribadi anda, termasuk surat terima kasih, foto, contoh karya anda, anugerah pengiktirafan khas dan sijil latihan. Surat cadangan juga membuat sisipan yang berpotensi untuk buku promosi anda.

2

Buat tiga salinan bahan peribadi anda untuk buku cadangan.

3

Kumpulkan bahan penjualan syarikat anda untuk setiap kategori, termasuk gambar produk, brosur maklumat, helaian terperinci dan keterangan produk. Kumpulkan rujukan perniagaan untuk buku promosi.

4

Dapatkan atau buat tiga salinan pendua bahan industri untuk buku cadangan.

5

Brainstorm kemungkinan kategori untuk buku promosi anda, termasuk kepakaran peribadi, sampel perkhidmatan atau produk anda dan gambar kerja yang telah selesai dilakukan oleh anda atau syarikat anda. Susun koleksi dokumen anda menggunakan kategori buku nada anda.

6

Kaji buku jualan lain untuk industri anda.

7

Kembangkan mesej utama dan idea sokongan untuk buku jualan anda. Mulailah dengan segmen yang menarik perhatian, beralih ke kandungan penjualan utama dan selesaikan penjualan yang berkesan untuk mempromosikan produk atau perkhidmatan anda.

8

Buat teks buku menggunakan program perisian. Pilih satu fon untuk digunakan di seluruh buku untuk membuat penampilan bersatu.

9

Berikan idea untuk melampirkan buku jualan. Buku yang sesuai kontrak atau berkembang untuk memenuhi pelbagai situasi pelanggan. Hadkan teks ke satu perenggan untuk setiap halaman untuk mendorong pembeli memfokuskan pada pesan dan nada fizikal anda, daripada membaca teks di halaman buku.

10

Reka susun atur buku anda. Pilih persembahan fizikal yang berkesan. Pertimbangkan untuk membuat buku sandaran lipat atas atau sisi, pengikat tiga cincin atau kad paparan untuk menampilkan bahan yang telah anda pilih. Sekiranya buku anda bergantung pada kandungan menegak, pilih format buku.

11

Buat atau beli bahagian pembahagi untuk buku.

12

Pilih reka bentuk sampul untuk buku anda dan pasangkan buku tersebut.

13

Minta maklum balas mengenai buku nada anda dari rakan sekerja dan buat perubahan, jika perlu.

14

Uji buku ini dengan memberi petua kepada rakan sekerja untuk memastikan organisasi dan memadankan padanan dengan gaya penghantaran dan penjualan peribadi anda.

15

Gunakan salinan pendua untuk membuat dua buku tambahan untuk ditinggalkan buat sementara waktu dengan pelanggan, apabila anda salah meletakkan atau meminjamkan salinan asalnya kepada rakan sekerja.