Kelemahan Pelbagai Lapisan Pengurusan

Perniagaan dengan pelbagai lapisan pengurusan mempunyai struktur organisasi yang berpusat dan birokratik Struktur organisasi yang terdesentralisasi, sebaliknya, mempunyai tahap pengurusan yang lebih sedikit dalam organisasi. Mempunyai pelbagai lapisan pengurusan menimbulkan beberapa kelemahan bagi syarikat terutamanya dalam iklim perniagaan semasa di mana banyak organisasi sengaja berusaha menuju desentralisasi.

Kekurangan untuk Membuat Keputusan

Struktur perniagaan yang sangat birokratik menjadikan pembuatan keputusan lebih sukar dan kompleks, menghasilkan keputusan yang lebih perlahan. Bentuk struktur organisasi ini, pada tahap tertentu, bertentangan dengan amalan perniagaan moden yang mempunyai dasar pintu terbuka. Pelbagai lapisan pengurusan mewujudkan tahap yang berbeza antara pekerja dan pengurusan atasan, mengakibatkan komunikasi yang tidak berkesan dan di luar tempat. Ini boleh mengakibatkan sejumlah pemutusan antara tahap yang berlainan dan kawasan yang berlainan dalam perniagaan dan akhirnya menjadi faktor pembatas bagi perniagaan.

Masalah Komunikasi

Masalah komunikasi dalam organisasi dengan pelbagai lapisan pengurusan adalah pelbagai aspek. Sebagai bahagian penting dari mana-mana organisasi yang berfungsi, pelbagai lapisan ini dapat mewujudkan kelemahan pelbagai aspek. Struktur organisasi ini memberi kesan negatif terhadap komunikasi dengan mengehadkan aliran maklumat dalam organisasi. Apabila terdapat banyak saluran dan dinding, pekerja dapat dengan mudah kecewa menyebarkan maklumat dengan berkesan dan cekap. Penyelesaian masalah ini berlaku apabila maklumat bertukar, tetapi disampaikan dengan tidak betul.

Kesukaran Menginstitusikan Perubahan

Kelemahan tambahan struktur perniagaan jenis ini berpunca daripada perubahan yang berlaku di luar organisasi. Oleh kerana pelbagai tahap pengurusan, maklumat luar ini mungkin sukar untuk menembusi banyak lapisan pengurusan di dalam organisasi. Ini menjadikan syarikat berada pada kerugian dengan menjadikan organisasi lebih sukar untuk mengikuti perkembangan dan inovasi di pasaran. Ini juga berkaitan dengan kadar pengambilan keputusan yang lebih perlahan. Oleh kerana apa-apa perubahan mesti melalui kelulusan pengurusan, menerima perubahan itu datang dengan perlahan, menjadikan syarikat itu tidak menguntungkan.

Ia mahal

Struktur organisasi menegak dengan banyak lapisan pengurusan juga lebih mahal untuk dikekalkan berbanding struktur organisasi mendatar. Dengan lebih banyak lapisan, terdapat lebih banyak tahap pengurus. Oleh kerana pengurus biasanya menghasilkan lebih banyak wang daripada pekerja lain, pelbagai lapisan pengurusan menelan belanja sejumlah besar perniagaan. Oleh itu, organisasi berat pengurus menghasilkan perbelanjaan tambahan untuk organisasi. Dari sudut perniagaan, ini dapat meningkatkan kos organisasi tanpa meningkatkan output.