Matlamat Sistem Gaji

Pampasan adalah salah satu pendorong terpenting bagi seseorang pekerja. Syarikat yang membayar upah yang tepat pada pekerjanya tepat pada waktunya menimbulkan kesetiaan dari mereka, kerana mereka tahu bahawa mereka boleh bergantung pada firma mereka untuk memenuhi seperti yang dijanjikan. Lebih-lebih lagi, ia menjadikan operasi kewangan organisasi lebih cekap. Oleh itu, tujuan sistem gaji adalah untuk mempermudah tugas pentadbiran ini untuk membebaskan sumber syarikat untuk tugas yang lebih penting, seperti mengembangkan perniagaan.

Keberkesanan Penjimatan Kos

Matlamat pertama dan paling penting dari mana-mana sistem pembayaran gaji adalah kecekapan. Sistem gaji yang cekap menjimatkan masa dan wang dengan memastikan bahawa pembayaran gaji tepat pada waktunya dalam jumlah yang betul setiap tempoh pembayaran. Setelah sistem disiapkan, banyak bahagian dapat automatik, untuk mengurangkan kesilapan dan kelewatan. Lebih-lebih lagi, sistem sedemikian merekodkan data, jadi jika terdapat percanggahan, cepat dan mudah ditentukan.

Pematuhan

Sistem gaji juga penting bagi syarikat untuk memastikan bahawa mereka mematuhi undang-undang dan memberikan bukti kepatuhan. Contohnya, pada akhir tahun syarikat perlu memasukkan kos gaji dalam cukainya, dan membuktikan bahawa ia telah membuat semua pemotongan yang sewajarnya dari gaji pekerja. Lebih-lebih lagi, di AS di mana insurans kesihatan sering dikaitkan dengan pekerjaan, sistem penggajian dapat membuktikan bahawa seorang pekerja telah menyumbang untuk rancangan kesihatannya dan layak mendapat perlindungan.

Pertumbuhan

Membantu syarikat berkembang adalah matlamat gaji tidak langsung, tetapi tetap penting. Sistem gaji menguruskan apa yang pada dasarnya merupakan tugas pentadbiran. Dengan melakukan ini dengan murah dan berkesan, ia membebaskan usahawan dan pekerja lain untuk fokus mengembangkan jejak perniagaan dan keuntungan. Ini memberi mereka kebebasan dan ketenangan jiwa untuk fokus pada perencanaan gambar besar itu, dan jika masalah timbul, penyimpanan rekod sistematik memungkinkannya diselesaikan dengan cepat tanpa mengambil terlalu banyak sumber.

Menjalankan Sistem Gaji

Di syarikat-syarikat besar, sebilangan besar pekerja kemungkinan akan bekerja di jabatan gaji - berhubungan rapat dengan sumber manusia dan jabatan perakaunan - hanya kerana jumlah dan kerumitan kerja. Dalam perniagaan sederhana dan kecil, bahagian gaji mungkin hanya sebilangan pekerja atau satu orang, yang mungkin juga mempunyai tugas lain. Banyak perkhidmatan pembukuan juga melayani perniagaan kecil dan pengusaha yang tidak mempunyai waktu atau tenaga manusia untuk menjalankan sistem gaji mereka sendiri.