Cara Menyalin Gambar Buram dari PDF

Format Dokumen Mudah Alih Adobe adalah cara yang popular untuk menghantar gambar halaman melalui Internet. Walaupun fail PDF mewakili susun atur dan penampilan halaman dengan setia, anda tidak dapat mengedit dokumen PDF dengan mudah atau mengeluarkan elemen dari dokumen PDF. Terdapat beberapa cara mengatasi batasan ini, yang keduanya berfungsi dengan baik dengan gambar kabur dengan resolusi yang agak rendah. Pendekatan yang paling hampir dengan fail Adobe adalah dengan membuka fail PDF di Adobe Photoshop dan mengekstrak gambarnya, tetapi jika anda tidak mempunyai sedikit perisian yang mahal, anda dapat menggunakan Snipping Tool yang terdapat pada Windows Vista dan Windows 7 untuk menyalin gambar.

Menggunakan Photoshop

1

Lancarkan Adobe Photoshop di komputer anda.

2

Buka fail PDF dengan menavigasi ke menu atas, klik "Fail", kemudian klik "Buka." Cari fail PDF dalam pemilih fail yang muncul dan klik dua kali padanya.

3

Masukkan resolusi di mana anda mahu gambar diekstrak. Sekiranya anda tidak mengetahui resolusi tepatnya, memasukkan 300 dpi dalam kotak "Resolusi" pada skrin "Import PDF" mungkin akan memberi anda gambar yang agak besar - bergantung pada ukurannya untuk permulaan - memberi anda ruang untuk bekerjasama dengannya. Setelah anda melakukan ini, klik butang "OK".

4

Zum masuk dan pasang semula PDF sehingga gambar yang ingin anda ekstrak memenuhi skrin sebanyak mungkin sambil memastikan bahawa semuanya ada di dalam skrin. Anda boleh menggunakan bar penyesuaian di sebelah kanan dan bawah gambar untuk menggerakkan panel pandangan ke sekeliling dan alat Zum kaca pembesar pada bar alat untuk memperbesar.

5

Gunakan alat Pilih untuk memilih gambar. Alat Pilih terletak di bar alat utama dan mempunyai ikon kotak yang terbuat dari garis putus-putus. Setelah anda memilihnya, klik di sudut kiri atas gambar dan seret tetikus anda sehingga anda memilih keseluruhannya. Kemudian, lepaskan butang tetikus.

6

Pilih "Imej", kemudian "Pangkas" dari bar menu atas. Anda kini mempunyai fail yang mengandungi gambar sahaja. Anda boleh mengeditnya, menyimpannya atau melakukan apa sahaja yang anda perlukan dengannya.

Menggunakan Alat Snipping

1

Buka dokumen PDF di Adobe Acrobat Reader.

2

Gunakan ikon "+" untuk memperbesar PDF sehingga gambar yang ingin anda ekstrak seluas mungkin tanpa dipotong.

3

Tekan kekunci Windows untuk membuka menu Mula. Ketik "Snipping Tool" dan klik "Snipping Tool" dalam senarai hasil carian yang muncul untuk melancarkan alat tersebut.

4

Klik anak panah pada item bar menu "Baru" dan tandakan "Rectangular Snip," jika belum dicentang.

5

Pilih gambar yang kabur dengan menyeret penunjuk tetikus ke sekelilingnya. Tekan butang tetikus kiri ketika penunjuk berada di sudut kiri atas gambar dan terus tahan sambil anda menggerakkan penunjuk tetikus ke sudut kanan bawah gambar. Lepaskan butang tetikus kiri.

6

Pilih butang "Simpan Snip", dilambangkan dengan gambar cakera mikrofloppy biru, untuk menyimpan gambar.

7

Masukkan nama fail yang anda inginkan di kotak pemilih fail. Tukar menu tarik-turun "Simpan Sebagai Jenis:" ke pilihan "Fail JPEG". Klik butang "Simpan".

8

Tutup Alat Snipping dengan mengklik butang merah dengan "X" di sudut kanan atas.