Formula untuk Menganalisis Perniagaan

Rumus umum untuk menganalisis perniagaan adalah dengan sentiasa memantau proses dalaman dan pemboleh ubah luaran. Proses dalaman mungkin berbeza bergantung pada jenis perniagaan tetapi biasanya merangkumi masalah operasi dan prestasi. Pengaruh luaran boleh merangkumi peraturan pemerintah, pesaing dan faktor ekonomi. Kedua-dua elemen dalaman dan luaran dapat menentukan kejayaan perniagaan kecil. Sebilangan besar syarikat kecil menggunakan beberapa alat utama untuk menganalisis perniagaan mereka.

Penyelidikan Pelanggan

Penyelidikan pelanggan biasanya merangkumi tinjauan telefon, mel, Internet atau secara langsung. Tujuannya adalah untuk menentukan keperluan pelanggan dengan lebih baik berkenaan dengan ciri produk, saiz, rasa dan elemen pemilihan produk lain. Syarikat yang sentiasa memenuhi keperluan pengguna biasanya lebih berjaya di pasaran. Syarikat kecil juga dapat menggunakan penyelidikan pemasaran untuk memantau kepuasan pelanggan. Perkhidmatan pelanggan yang buruk dapat menghalang perniagaan apa pun dan, oleh itu, merupakan bahagian penting dari proses analisis perniagaan. Pemilik perniagaan kecil sering mengupah agensi penyelidikan pemasaran untuk menjalankan tinjauan pelanggan mereka.

Memantau Kualiti Produk

Syarikat kecil menggunakan beberapa prosedur untuk memantau kualiti produk. Jurutera boleh melakukan pemeriksaan kualiti di barisan pengeluaran untuk memastikan produk memenuhi standard tertentu. Beberapa syarikat kecil juga boleh menguji produk mereka di makmal untuk ketahanan dan umur panjang. Sebagai contoh, jurutera korporat boleh meletakkan kenderaan mereka melalui ujian jalan yang ketat untuk memastikan keselamatan pelanggan dengan lebih baik. Syarikat kecil juga menggunakan penanda aras sebagai cara memantau kualiti. Penanda aras melibatkan pengukuran berterusan produk syarikat terhadap pesaing terkuat, menurut "Rujukan untuk Perniagaan" dalam talian. Jurutera syarikat sebenarnya boleh membeli produk pesaing mereka dan mengujinya di makmal mereka.

Analisis Tenaga Kerja

Kos buruh syarikat kecil selalunya merupakan perbelanjaan tertinggi mereka. Oleh itu, pemilik perniagaan mesti sentiasa menganalisis kos buruh mereka agar tetap sesuai dengan anggaran. Kos buruh boleh merangkumi upah, lebih masa, insurans perubatan dan faedah persaraan. Pengurus sumber manusia boleh mengkaji gaji atau upah setiap jam pengurus pemasaran dan pekerja pengeluaran, untuk memastikannya sesuai dengan perniagaan yang setanding. Pemilik restoran boleh memeriksa laporan buruh untuk menentukan di mana mereka dapat mengurangkan, seperti pada masa bukan puncak.

Analisis kewangan

Analisis kewangan adalah aspek penting lain dalam analisis perniagaan. Pemilik perniagaan mengkaji angka penjualan harian, mingguan dan bulanan dan membandingkannya dengan ramalan penjualan. Mereka membuat kesimpulan mengapa penjualan mungkin melebihi atau jatuh dari jangkaan. Contohnya, cuaca buruk boleh memberi kesan negatif terhadap penjualan peruncit dan restoran. Syarikat kecil juga boleh mengkaji rekod kewangan untuk menentukan bagaimana mereka dapat memaksimumkan keuntungan. Mereka mungkin menyedari bahawa kos inventori terlalu tinggi, yang memberi kesan negatif kepada keuntungan. Sejauh ini, pembeli syarikat boleh memesan lebih sedikit produk untuk mengurangkan sisa dan meningkatkan keuntungan. Analisis kewangan biasanya merupakan salah satu aspek penting dalam menganalisis perniagaan.