Perihalan Pekerjaan Bermusim

Banyak orang disewa untuk pekerjaan bermusim di kolam renang, taman hiburan, kem musim panas, taman negara, tempat konsesi, restoran atau pekerjaan runcit. Huraian pekerjaan pekerjaan bermusim boleh berbeza-beza tetapi pusat umum bekerja dengan banyak orang dan pelanggan.

Kepentingan

Huraian pekerjaan pekerjaan bermusim sering kali melibatkan tugas khas seperti memenuhi keperluan pelanggan, menyimpan dan menjual barang dagangan dan membuat daftar tunai. Banyak restoran dan perniagaan di tempat percutian atau di tempat lain di negara ini mendapat lebih banyak pelanggan pada bulan-bulan musim panas atau semasa musim puncak (iaitu tempat peranginan ski). Pekerja sementara separuh masa atau sepenuh masa diambil untuk memenuhi permintaan tambahan itu.

Pengenalan

Beberapa penerangan pekerjaan pekerjaan bermusim seperti pekerja taman hiburan menghendaki mereka belajar bagaimana mengendalikan tunggangan, mengatur dan mengendalikan pelbagai permainan atau mengedarkan hadiah. Pekerja di stesen konsesi mesti menyediakan dan menghidangkan makanan dan memastikan stesen mereka bersih dan lengkap. Gambaran kerja bermusim pekerja seperti penyelamat dan pekerja perubatan yang ditugaskan khas mungkin memerlukan pengawasan orang dan memenuhi keperluan mereka jika mereka jatuh sakit.

Fungsi

Huraian pekerjaan pekerjaan bermusim boleh merangkumi perancangan dan arahan bagi mereka yang mempunyai ijazah, kelayakan khas atau perakuan di bidang khas. Sebagai contoh, penjaga keselamatan mungkin diminta untuk memberi pelajaran berenang kepada anak-anak atau memberi petunjuk kepada orang lain mengenai teknik menyelamatkan nyawa. Kaunselor perkhemahan mungkin perlu merancang aktiviti dan makanan harian untuk kumpulan kanak-kanak dan orang dewasa. Semua orang dalam jawatan penyelia juga mesti memastikan bahawa setiap orang mematuhi peraturan dan undang-undang tertentu.

Kemahiran

Huraian pekerjaan pekerjaan bermusim biasanya memerlukan remaja atau orang dewasa menikmati bekerja dengan orang lain. Pekerja bermusim mesti mempunyai kemahiran bertutur yang baik dan tahu bagaimana memperlakukan tetamu dengan sopan. Mereka yang mengendalikan kenderaan rekreasi tertentu seperti kereta salji akan memerlukan lesen kenderaan khas. Sebilangan besar orang dalam jawatan kepemimpinan atau penyelia juga perlu mengetahui CPR (resusitasi kardiopulmonari) sekiranya berlaku kecemasan tertentu.

Prospek Gaji dan Pekerjaan

Sebilangan besar orang yang memegang pekerjaan bermusim membuat gaji rata-rata setiap jam. Gaji yang agak rendah kadangkala disertakan dengan faedah tertentu seperti potongan makanan dan kemasukan pekerja. Apabila pengangguran agak tinggi, lebih banyak orang dewasa memilih jawatan yang secara tradisional dipegang oleh pelajar sekolah menengah dan kolej.

Maklumat Gaji 2016 untuk Pekerja Rekreasi

Pekerja rekreasi memperoleh gaji tahunan rata-rata $ 23,870 pada 2016, menurut Biro Statistik Buruh AS. Pada tahap rendah, pekerja rekreasi memperoleh gaji 25 peratus $ 19,780, yang bermaksud 75 peratus memperoleh lebih banyak daripada jumlah ini. Gaji persentil ke-75 adalah $ 31,310, yang bermaksud 25 peratus mendapat lebih banyak. Pada tahun 2016, 390,000 orang bekerja di AS sebagai pekerja rekreasi.