Cara Menukar Laporan Akses ke Jadual Excel

Salah satu tarikan utama Microsoft Office Suite adalah kemampuan untuk memindahkan dan menukar data untuk digunakan dalam setiap program yang berbeza yang merangkumi keseluruhan paket. Pengguna perniagaan kecil yang lebih suka kemudahan jadual Excel dalam hal apa pun dari data penjualan hingga rekod pelanggan dapat dengan mudah menukar laporan yang dihasilkan oleh meja Akses ke Excel dengan ciri automatik di Access.

1

Buka pangkalan data Akses anda.

2

Hasilkan laporan yang anda perlukan dari pangkalan data anda dengan mengklik namanya di lajur kiri bawah pangkalan data anda di bawah "Laporan." Laporan itu muncul di skrin anda.

3

Klik tab "Data Luaran" dari Riben Akses di sepanjang bahagian atas tetingkap dan kemudian klik ikon Excel, yang merupakan yang kedua dari sebelah kiri dalam kumpulan Eksport menu Data Luaran. Tunggu kotak dialog "Eksport - Spreadsheet Excel" dibuka.

4

Klik butang "Browse" di hujung bidang "Nama fail: teks" di kotak dialog. Tunggu kotak dialog Simpan Fail muncul.

5

Pilih pemacu dan folder tempat anda ingin menyimpan versi laporan spreadsheet Excel. Ketik nama di mana anda ingin menyimpan fail di medan "Nama fail: teks" pada kotak dialog Simpan Fail dan kemudian klik butang "Simpan".

6

Pilih format Excel tertentu di mana anda ingin menyimpan hamparan anda menggunakan menu tarik turun Format fail di kotak dialog Eksport - Lembaran Hamparan Excel.

7

Pastikan kotak di sebelah "Eksport data dengan pemformatan dan tata letak", yang biasanya merupakan pilihan lalai, dicentang untuk mendapatkan hasil terbaik.

8

Klik butang "Simpan" di bahagian bawah kotak dialog untuk kembali ke kotak utama. Tandai kotak di sebelah kiri "Buka fail tujuan setelah operasi eksport selesai" jika anda ingin mengerjakan fail Excel anda sebaik sahaja anda mengeksport data anda.

9

Centang kotak di sebelah kiri "Eksport hanya catatan yang dipilih" jika anda menyediakan laporan menggunakan hanya catatan yang ditentukan. Kotak ini biasanya tidak dapat dipilih melainkan anda telah membuat laporan khusus tertentu hanya menggunakan catatan khusus dari pangkalan data anda.

10

Klik butang "OK" di bahagian bawah kotak dialog.

11

Tandai kotak "Simpan langkah eksport" di kotak dialog jika anda ingin menyimpan langkah eksport anda untuk digunakan di masa depan. Masukkan nama dan keterangan yang anda mahukan dan klik butang "Simpan Eksport".

12

Tunggu hamparan Excel anda dibuka di tetingkap lain jika anda mencentang kotak yang berkaitan pada Langkah 8. Buka Excel dan cari hamparan dengan nama jika anda tidak mencentang kotak tersebut.

13

Bekerja pada spreadsheet Excel anda seperti yang anda lakukan pada spreadsheet lain tetapi perhatikan kotak dialog yang akan meminta anda sama ada anda mahu menukar data dari laporan Akses anda.