Sebab-sebab Mempelajari Etika Perniagaan

Menguruskan perniagaan memerlukan banyak pengetahuan dan pengalaman. Sudah tentu anda memerlukan pengetahuan mengenai perakaunan, kewangan dan pemasaran, serta sekurang-kurangnya pengetahuan mengenai industri perniagaan. Walau bagaimanapun, adalah sama pentingnya untuk memiliki pemahaman yang sebenarnya bahawa bagaimana anda menjalankan perniagaan bukan hanya pada anda, tetapi memberi kesan kepada jiran anda dan masyarakat yang lebih besar juga.

Definisi Etika Perniagaan

Hampir semua definisi etika perniagaan melibatkan menerapkan kod moral untuk operasi perniagaan dan membuat keputusan. Etika perniagaan bermaksud menyedari bahawa ada betul dan salah dalam perniagaan dan juga kehidupan peribadi anda. Selain itu, menjalankan perniagaan bukan hanya untuk menjana wang, tetapi untuk melakukan perkara yang betul dan menjana wang melalui proses itu.

Etika Perniagaan Praktikal

John Hooker dari Carnegie Mellon University menyarankan etika perniagaan berkisar pada pertanyaan "Bagaimana seseorang dapat melakukan kebaikan dengan melakukan yang baik?" Berkonsepkan etika perniagaan bermula dengan idea bahawa pemilik / pengurus berhasrat untuk melakukan sesuatu yang baik pada tahap peribadi dan komuniti dan menentukan bagaimana mencapai kebaikan melalui perniagaan. Cukup dengan mematuhi undang-undang tetapi berusaha untuk mengeluarkan setiap sen dari setiap transaksi tidak mengamalkan etika perniagaan yang baik. Menggandakan harga air botol dan generator anda apabila terdapat amaran taufan bukanlah etika perniagaan yang baik, tetapi menghantar surat dengan kupon potongan 10 peratus untuk penjana pada awal musim taufan adalah etika perniagaan yang baik. Etika perniagaan yang baik hampir selalu mewujudkan situasi menang-menang bagi semua orang yang terlibat.

Tingkatkan Reputasi Perniagaan Anda

Salah satu kesan praktikal yang signifikan dari mempelajari etika perniagaan dan menerapkannya kepada perniagaan anda adalah peningkatan reputasi perniagaan anda. Perkara-perkara ini memerlukan masa, tetapi dari mulut ke mulut adalah kekuatan yang kuat dalam masyarakat, dan meminta rakan dan jiran bercakap tentang bagaimana anda memperlakukan mereka dengan betul adalah pengiklanan terbaik yang dapat dimiliki oleh perniagaan.

Menjadi Ahli Perniagaan dan Manusia yang Lebih Baik

Mempelajari etika perniagaan mengubah pandangan dan mempengaruhi tingkah laku. Etika

menyediakan satu set terminologi dan kerangka konseptual yang boleh anda fikirkan dan bincangkan masalah etika. Mempelajari etika perniagaan akan membantu anda menimbang kemungkinan akibat dari keputusan perniagaan anda, dan ini akan mengajar anda untuk membuat perbezaan moral dan mengelakkan kekeliruan yang sering berlaku pada orang ketika membuat keputusan.