Apakah Kuantiti Inventori Ambang?

Kuantiti inventori ambang adalah jumlah minimum inventori yang ingin dimiliki syarikat. Berkat kemajuan teknologi komputer, kebanyakan syarikat mengesan tahap inventori menggunakan program perisian dan teknologi pengimbas. Tahap ambang atau set, dan setelah inventori mencapai tahap ini, prosedur penambahan inventori biasanya dilaksanakan.

Asas Inventori

Pengilang, pemborong dan peruncit adalah tiga format perniagaan khas yang terlibat dalam proses pengedaran, yang berpuncak pada pembelian pengguna atau perniagaan. Ketiga-tiga membeli, menyimpan, dan menggunakan atau menjual inventori. Pengilang membeli inventori bahan mentah untuk digunakan dalam pengeluaran. Pengedar membeli produk dari pengeluar, menyimpannya dalam inventori dan biasanya menjualnya kepada peruncit. Peruncit menyimpan inventori di gudang atau penyimpanan pesanan sehingga pelanggan membelinya.

Pengisian Inventori

Dari segi sejarah, kebanyakan proses inventori adalah manual. Teknologi komputer dan titik penjualan membolehkan syarikat mengautomasikan sebahagian besar penjejakan dan pesanan inventori mereka pada awal abad ke-21. Sebagai contoh, anggap peruncit bermula dengan 20 unit produk tertentu dan menetapkan ambang minimum 10 unit. Setiap kali pelanggan membeli item tersebut dan juruwang mengimbasnya semasa pembayaran, satu unit dikeluarkan dari inventori. Sebaik sahaja baki kesebelas dijual, lokasi tempat penjualan memberi isyarat kepada pembeli syarikat, vendor atau kedua-duanya. Ini memulakan proses penyusunan semula, dan kumpulan produk baru dihantar secepat mungkin.

Kepentingan

Ambang minimum inventori adalah penting untuk membantu syarikat mengelakkan stok habis. Bagi pengilang, kekurangan stok bermaksud kehabisan bahan mentah yang diperlukan untuk pengeluaran. Ini menyebabkan kelewatan dan mempunyai kos yang berkaitan. Pengedar dan peruncit mempunyai stok apabila mereka tidak mempunyai inventori untuk memenuhi permintaan. Ini bukan sahaja melarang kemungkinan penjualan kepada pembeli yang bersedia, bersedia dan mampu, tetapi juga dapat mewujudkan hubungan negatif dengan pembeli tersebut. Ini boleh membawa kepada mulut ke mulut yang negatif.

Inventori Tepat Masa

Ambang persediaan adalah elemen konsep pengurusan inventori dan logistik yang terkenal yang dikenali sebagai inventori tepat pada masanya. Syarikat biasanya berusaha mencapai keseimbangan yang ideal antara mempunyai inventori yang mencukupi tetapi tidak terlalu banyak. Memegang inventori mempunyai kos, kerana inventori perlu diuruskan, memerlukan ruang dan mungkin akan habis masa berlakunya. Walaupun sukar dicapai, syarikat ingin menenangkan pelanggan dengan mempunyai inventori tetapi kos yang sederhana dengan mengelakkan lebihan.