Apakah Kuota Aktiviti?

Menggunakan kuota aktiviti dalam perniagaan kecil anda dapat membantu meningkatkan produktiviti pasukan penjualan anda dan meningkatkan pendapatan anda. Perniagaan menetapkan kuota aktiviti untuk jurujualnya untuk memastikan mereka tetap mengikuti perkembangan aktiviti yang akan membawa kejayaan yang tinggi dalam menjana penjualan. Jurujual mencapai kuota aktivitinya dengan melakukan tugas tertentu, seperti memanggil sejumlah calon pelanggan setiap hari.

Mengenai Kuota Aktiviti

Kuota aktiviti mengukur satu tugas yang diselesaikan oleh jurujual untuk membantu menjana penjualan; ia tidak mengukur jumlah atau output jualan sebenar. Pengurusan menetapkan kuota aktiviti berdasarkan aktiviti terpenting yang diyakini akan mendorong penjualan. Pengurusan boleh menetapkan lebih daripada satu kuota aktiviti untuk jurujual atau pasukan jurujual. Sebagai contoh, perniagaan kecil mungkin mengharapkan setiap jurujual membuat sekurang-kurangnya 20 panggilan kepada calon pelanggan setiap hari dan bertemu secara langsung dengan sekurang-kurangnya lima calon pelanggan setiap minggu.

Kuota Aktiviti dan Kuota Jualan

Perniagaan boleh menetapkan kuota penjualan sebagai tambahan kepada kuota aktiviti. Jurujual memenuhi sasaran ini dengan menjual sejumlah unit tertentu atau jumlah produk dolar tertentu. Kuota aktiviti membantu jurujual mencapai kuota penjualannya. Sebagai contoh, jurujual dalam perniagaan kecil anda mungkin mempunyai kuota penjualan sebanyak 10 unit sebulan dan jumlah $ 10,000 setiap bulan. Sekiranya dia mencapai kuota aktiviti sebanyak 20 panggilan jualan sehari, dia lebih cenderung mencapai kuota penjualannya.

Kepentingan Kuota Aktiviti

Oleh kerana kuota aktiviti didasarkan pada tugas penting pekerjaan jurujual, mereka adalah bahagian penting dalam membantu perniagaan mencapai sasaran prestasi keseluruhannya, seperti sejumlah pendapatan. Sekiranya jurujual gagal mencapai kuota aktivitinya, dia mungkin gagal mencapai kuota penjualannya, yang dapat merugikan keseluruhan perniagaan. Kuota aktiviti membolehkan pengurusan mengukur kemajuan jurujual ke arah tujuan yang lebih besar dan dapat membantu pengurusan memotivasi pekerja syarikat.

Kuota Aktiviti Pemantauan

Pemantauan kuota aktiviti adalah proses berterusan yang membantu pihak pengurusan mengenal pasti bidang kekuatan dan kelemahan. Sebagai contoh, jurujual mungkin memenuhi kuota aktiviti panggilan penjualan hariannya tetapi mungkin tidak memenuhi matlamat perjumpaan pelanggan mingguannya. Pengurusan mungkin memberikan latihan tambahan untuk membantunya mendapatkan lebih banyak mesyuarat pelanggan. Pengurusan juga boleh menyesuaikan kuota aktiviti dari semasa ke semasa, berdasarkan keadaan. Contohnya, jika pasukan penjualan melebihi kuota aktivitinya satu bulan, pihak pengurusan dapat meningkatkan kuota aktiviti pada bulan berikutnya.