Cara Menyegerakkan iPod dengan Kalendar Google

Sekiranya anda ingin memaksimumkan jumlah tempat maklumat Kalendar Google syarikat anda tersedia, anda mungkin mempertimbangkan untuk menyegerakkan Kalendar Google dengan iPod Touch anda. Menyelaraskan keduanya adalah prosedur yang cukup cepat dan mudah, kerana iPod Touch mempunyai sokongan asli untuk diselaraskan dengan Google. Ciri ini hanya tersedia pada peranti iPod Touch, iPhone atau iPad yang menjalankan iOS 3.0 atau lebih tinggi - anda tidak dapat menyegerakkan iPod Nano, Shuffle atau Classic dengan Kalendar Google.

Melalui Microsoft Exchange

1

Buka aplikasi "Tetapan" dari skrin Utama dan pilih "Surat, Kenalan, Kalendar."

2

Pilih "Tambah Akaun", diikuti dengan "Akaun Microsoft Exchange."

3

Masukkan alamat e-mel Akaun Google penuh di medan "E-mel"; kosongkan medan "Domain". E-mel yang menggunakan alamat "@ googlemail.com" mungkin menghasilkan amaran "Tidak dapat mengesahkan sijil" pada langkah kemudian.

4

Masukkan alamat e-mel Akaun Google penuh sebagai "Nama Pengguna" dan kata laluan Akaun Google sebagai "Kata Laluan" di medan yang sesuai.

5

Ketuk "Seterusnya" di bahagian atas layar dan pilih "Batal" jika dialog "Tidak dapat Mengesahkan Sijil" muncul.

6

Masukkan "m.google.com" di medan "Pelayan" dan ketuk "Seterusnya" sekali lagi.

7

Pilih perkhidmatan Google yang ingin anda segerakkan menggunakan slaid. Pastikan "Kalendar" diluncurkan ke kedudukan "Hidup" jika anda mahu menyegerakkan Kalendar.

8

Pilih sama ada anda mahu menyimpan semua kenalan dan kalendar yang ada di iPod Touch anda atau menghapusnya dengan memilih "Keep on My iPod Touch" atau "Delete" masing-masing.

9

Buka aplikasi "Kalendar" di iPod anda untuk mula menyegerakkan antara kedua perkhidmatan tersebut. Sekiranya anda telah mengaktifkan Push pada iPod anda, penyegerakan akan segera dimulakan.

Melalui CalDAV

1

Buka aplikasi "Tetapan" di iPod anda dan pilih "Surat, Kenalan, Kalendar."

2

Pilih "Tambah Akaun", diikuti dengan "Gmail."

3

Masukkan nama yang anda mahu orang lain melihat dan alamat e-mel Google Akaun atau Google Apps penuh anda di medan "Nama" dan "Alamat" masing-masing.

4

Masukkan kata laluan Akaun Google atau Google Apps anda dan keterangan kalendar untuk rujukan peribadi di medan "Kata Laluan" dan "Penerangan".

5

Ketuk "Seterusnya" di bahagian atas skrin dan pastikan slaid "Kalendar" diset ke "Hidup" untuk skrin seterusnya.

6

Buka aplikasi "Kalendar" di iPod anda untuk mula menyegerakkan.