Cara Membina Pautan Footer di WordPress

Apabila anda menambahkan pautan hiper ke tema laman web WordPress anda, ia membuat pautan di seluruh laman web; setiap halaman di laman web anda memaut ke URL yang dinyatakan dalam pautan hiper. Ini boleh berguna untuk tujuan pengoptimuman mesin pencari jika anda ingin meneruskan PageRank ke laman web lain. Anda juga boleh membuat pautan footer ke halaman di laman web anda yang perlu tersedia untuk pengunjung tetapi tidak memerlukan penempatan yang menonjol, seperti peta laman atau kebijakan privasi. Untuk membina pautan footer di WordPress, ubah footer tema anda melalui editor tema.

1

Log masuk ke laman web WordPress anda. Gerakkan penunjuk tetikus ke tajuk "Penampilan" di sebelah kiri halaman dan pilih "Editor" pada menu. Halaman ini membawa anda ke bahagian baru yang bertajuk Edit Tema. Di halaman ini, menu drop-down di sudut kanan atas memaparkan nama tema yang sedang digunakan oleh laman web anda. Untuk menambahkan pautan ke bahagian bawah tema yang tidak aktif, pilih tema pada menu lungsur dan klik butang "Pilih".

2

Klik pautan "Footer" di lajur "Templat" di sebelah kanan halaman.

3

Tatal ke baris kod berikut:

Kodnya mungkin sedikit berbeza bergantung pada tema WordPress yang telah anda pasang. Walau bagaimanapun, hampir setiap tema WordPress merangkumi pautan footer ke laman web WordPress rasmi secara lalai.

4

Klik untuk meletakkan kursor di hujung tag "" dan tekan bar ruang sekali untuk menambah pautan kedua ke footer laman web anda. Untuk mengganti pautan footer asal, sorot semua kod yang ditunjukkan pada langkah sebelumnya dan tekan kekunci "Backspace" sekali.

5

Taipkan kod berikut:

Tekan di sini

Gantikan "www.website.com" dengan URL yang diinginkan dan ganti "Klik Di Sini" dengan teks yang anda mahu merangkumi bahagian pautan yang dapat diklik. Anda juga boleh meletakkan teks sebelum dan sesudah kod jika dikehendaki, seperti contoh di bawah:

Ini adalah pautan ke Google.

6

Klik butang "Kemas kini Fail" untuk menambahkan pautan ke footer laman web anda.

Original text