Cukai Terperinci untuk Pekerja Sendiri

Walaupun pekerja sendiri harus membayar semua cukai Jaminan Sosial dan Medicare mereka sendiri, mereka juga mempunyai kemampuan untuk mengambil potongan jauh lebih banyak daripada pekerja biasa. Walau bagaimanapun, orang yang bekerja sendiri mungkin tidak selalu membayar lebih sedikit cukai dengan menyatakan pulangan. Dalam banyak kes, mereka boleh mengambil potongan besar yang disebut pemotongan di atas talian sebagai tambahan kepada pemotongan standard.

Mengurangkan Potongan

Seperti pembayar cukai yang lain, yang bekerja sendiri boleh mengambil potongan tanpa pertanyaan biasa atau menjelaskan perbelanjaan sebenar mereka. Pembayar cukai harus memilih mana yang mengakibatkan beban cukai terendah. Walau bagaimanapun, pekerja sendiri biasanya mempunyai perbelanjaan perniagaan, yang sering dikira sebagai pemotongan di atas talian. Pembayar cukai mengambil potongan di atas talian sebelum memilih untuk membuat perincian atau mengambil potongan standard. Ini mungkin melayakkan pekerja mendapat potongan tambahan yang mempunyai had pendapatan.

Potongan Di Atas Talian

Walaupun pekerja sendiri membayar kedua-dua bahagian dari cukai gaji mereka, mereka dapat memotong separuh daripada cukai pekerjaan sendiri sebagai pemotongan di atas talian. Mereka juga dapat memotong semua premium insurans kesihatan mereka - termasuk untuk pasangan dan tanggungan mereka - dan sebahagian daripada polisi penjagaan jangka panjang mereka. Orang yang bekerja sendiri juga dapat memotong sumbangan untuk rancangan persaraan individu. Tentera simpanan, seniman persembahan dan pegawai kerajaan berdasarkan bayaran boleh memotong perbelanjaan berkaitan dengan pekerjaan yang tidak diganti sebagai pemotongan di atas talian.

Potongan Pejabat Rumah Tangga

Pemotongan pejabat rumah sangat digemari oleh pekerja sendiri, kerana mengubah beberapa pemotongan di bawah garis menjadi pemotongan di atas talian, seperti utiliti dan susut nilai rumah. Pemotongan pejabat rumah hanya membenarkan pembayar cukai memotong perbelanjaan berdasarkan bahagian rumah yang dikhaskan untuk pejabat. Contohnya, jika pejabat pekerja mengambil 10 peratus ruang di sebuah rumah, dia hanya boleh memotong 10 peratus dari kos utiliti. Juga, pembayar cukai mesti menggunakan kediaman secara berkala dan eksklusif untuk perniagaan dalam kebanyakan kes. Ini bermaksud individu yang bekerja sendiri tidak boleh menggunakan pejabat rumah sebagai tempat untuk waktu keluarga dan perniagaan.

Pertimbangan

Apa sahaja yang boleh memenuhi syarat sebagai potongan terperinci selagi orang yang bekerja sendiri memerlukannya untuk perniagaan. Sebagai contoh, pekerja sendiri boleh mengurangkan jarak tempuh perjalanan antara tempat kerja. Kecuali pekerja juga mengambil potongan pejabat rumah, perjalanan yang melibatkan perjalanan ke atau dari rumah tidak akan diambil kira. Juga, pembayar cukai dapat memperinci setiap perbelanjaan atau mengambil potongan standard untuk setiap batu. Perjalanan juga dianggap sebagai perbelanjaan, tetapi IRS hanya membenarkan pemotongan sebanyak 50 peratus daripada kos makanan.

Petua

Sesiapa yang mengambil potongan perniagaan harus berunding dengan profesional cukai. Pemotongan pejabat rumah, misalnya, adalah bendera merah kepada IRS kerana banyak pembayar cukai yang salah menuntut pemotongan ini atau menilai lebih tinggi. Seorang pro cukai juga boleh memberitahu pekerja sendiri yang mana potongan yang dibenarkan oleh IRS. Sebagai contoh, pembayar cukai biasanya tidak boleh memotong pakaian kerja kerana boleh memakainya kerana alasan peribadi, kecuali apabila baju itu mengandungi logo syarikat. Sebilangan perbelanjaan, seperti kos perubatan, mesti melebihi 7.5 peratus dari pendapatan pembayar cukai.