Pengurusan Bahaya Biologi di Tempat Kerja

Bahaya di tempat kerja biologi tidak terhad kepada profesi di mana anda mungkin menjangkakan masalah seperti ini, seperti syarikat yang mempunyai makmal atau lokasi kilang. Bahaya biologi boleh didapati di pejabat undang-undang atau di seluruh tempat kerja akauntan. Ini kerana bahaya ini bukan hanya berasal dari sumber yang jelas - seperti botol dengan virus di dalamnya. Memahami apa bahaya biologi dan cara mencegahnya adalah satu-satunya cara untuk memastikan persekitaran kerja yang selamat.

Pengenalan

Bahaya biologi berpunca dari tumbuhan, haiwan, manusia atau komponen semula jadi. Ketika datang ke tempat kerja, bahaya ini boleh terdiri dari selesema, virus, serangan serangga, penyakit haiwan, cairan dari haiwan atau orang lain dan jamur apa pun. Bergantung pada jenis persekitaran kerja, beberapa profesion mungkin lebih terdedah kepada bahaya biologi daripada yang lain.

Pengurusan Bahaya

Apabila bahaya biologi terdapat di tempat kerja, sangat mustahak bahawa kakitangan pengurusan memulakan protokol dan menetapkan polisi untuk melindungi pekerja. Ini bisa sesederhana menyebarkan literatur tentang bahaya, atau mungkin melibatkan menghilangkan ancaman sama sekali. Sebagai contoh, jika ancaman tersebut terdedah kepada virus disebabkan oleh pekerja yang sakit, buatlah polisi yang melarang pekerja yang sakit dengan virus untuk datang bekerja. Sekiranya sifat ancaman tersebut adalah serangan serangga, sewa seorang pembasmi untuk menangani masalah ini.

Amaran

Sekiranya anda tidak menangani bahaya biologi di tempat kerja, anda mungkin menghadapi lebih daripada beberapa masalah di tangan anda. Contohnya, anda mungkin melihat produktiviti pekerja kurang kerana mereka selalu sakit akibat pendedahan bahaya biologi yang kerap. Lebih-lebih lagi, anda mungkin mempunyai masalah dengan pengekalan kerana orang tidak mahu terdedah kepada keadaan kerja seperti itu. Akhirnya, masalah ini dapat diatasi dengan cepat, yang boleh menyebabkan masalah dengan jabatan kesihatan atau agensi peraturan perniagaan negeri anda.

Pertimbangan

Sekiranya anda mempunyai banyak bahaya biologi untuk diuruskan di tempat kerja anda, terutamanya jika industri anda dicirikan oleh bahaya tersebut (seperti makmal), anda mungkin melantik penyelaras keselamatan untuk menguruskan masalah biologi. Ini meletakkan satu tanggungjawab - atau sekelompok pekerja - untuk mengawasi pengurusan bahaya biologi, sehingga masalah ini tidak dapat dilalui.