Sebab-sebab Kadar Overhead yang Ditentukan

Menetapkan kadar overhead yang telah ditentukan untuk perniagaan anda dapat memberi anda alat untuk membantu menjaga perbelanjaan sesuai dengan jumlah penjualan dan pengeluaran. Memantau kadar yang ditentukan dengan baik memberikan isyarat cepat yang memberitahu anda kapan tiba masanya untuk mengkaji perbelanjaan dan, dengan berbuat demikian, akan membantu anda melindungi margin keuntungan anda.

Mengira Kadar Overhead

Kadar overhead dikira sebagai anggaran kos pengeluaran dibahagikan dengan anggaran dasar peruntukan. Contohnya, kilang dengan anggaran perbelanjaan $ 200,000 dan gaji tahunan $ 100,000 akan dikira sebagai $ 200,000 perbelanjaan kilang dibahagi dengan $ 100,000 asas tenaga kerja, menghasilkan kadar overhead 200 peratus yang telah ditentukan (dikira sebagai $ 200,000 / $ 100,000 = 2 x 100 = 200%).

Mengukur Perbelanjaan ke Pangkalan yang Sesuai

Apa yang membuat pengiraan ini penting adalah ia memberikan pengukuran perbelanjaan berbanding dengan asas yang sesuai. Bayangkan jika anda menetapkan anggaran perbelanjaan awal $ 200,000, anggaran gaji $ 100,000 dan ramalan penjualan $ 400,000 - dengan margin keuntungan yang disasarkan sebanyak $ 100,000 untuk tahun ini. Kemudian bayangkan mengalami jumlah penjualan yang lebih rendah pada $ 250,000 dan, oleh itu, gaji pengeluaran yang lebih rendah pada $ 75,000. Sekiranya anda masih mengesan perbelanjaan dengan anggaran $ 200,000, anda mungkin mudah tertipu kerana menganggap perbelanjaan anda berada di landasan yang betul. Namun, pada hakikatnya, penjualan $ 250,000 ditolak gaji $ 75,000 dan perbelanjaan $ 200,000 akan dikira kerugian $ 25,000.

Memantau Perbelanjaan Relatif

Keindahan kadar overhead yang telah ditentukan adalah memberi anda peratusan untuk dipantau secara mingguan, bulanan atau suku tahunan, dengan jumlah perbelanjaan dan asasnya relatif dan sebanding antara satu sama lain pada waktu tertentu. Anda boleh menggunakan tenaga kerja pengeluaran sebagai pangkalan anda, atau memilih pangkalan lain yang berkaitan dengan perniagaan anda seperti jam pengeluaran, jam pemesinan atau bahan pengeluaran. Sebagai contoh, anda dapat memantau peratusan faedah buruh, bekalan pengeluaran dan perbelanjaan utiliti hingga jumlah tenaga kerja yang dibelanjakan dalam jangka masa tertentu.

Memantau Kadar Overhead

Pengurus perniagaan yang berhemah tidak akan menunggu sehingga akhir tahun untuk mengira kadar overhed sebenar mereka. Tarif harus dikira secara berkala dan dibandingkan dengan kadar yang telah ditentukan sebagai cara untuk memantau perbelanjaan sepanjang tahun berkaitan dengan asas pengeluaran yang sesuai. Untuk memantau kadar overhead, kos sebenar dijadualkan pada waktu tertentu dan kadar overhead sebenar dikira dengan cara yang sama seperti anggaran asal. Dalam contoh di atas, $ 200,000 perbelanjaan sebenar dibahagikan dengan $ 75,000 tenaga kerja sebenar akan menghasilkan kadar sebenar 267% (dikira sebagai $ 200,000 / $ 75,000 = 2,67 x 100 = 267%).

Perbelanjaan Meneliti

Sekiranya kadar overhead sebenar melebihi kadar yang telah ditentukan, inilah masanya untuk mula memeriksa perbelanjaan. Cara terpantas untuk meninjaunya adalah dengan menyenaraikan semua perbelanjaan mengikut urutan nilai dolar. Kemudian teliti dahulu butiran barang yang paling mahal. Melakukan ini sekurang-kurangnya setiap bulan akan memberi pengurusan pemahaman yang baik tentang di mana paling banyak wang dibelanjakan dan akan meluangkan masa untuk membuat penyesuaian perbelanjaan, jika perlu, untuk memastikan kadar sebenar selaras dengan kadar yang telah ditentukan.