Cara Merangka Buletin E-mel untuk Gmail

Gmail mungkin bukan pelanggan e-mel teratas, tetapi memiliki sendiri dengan sekitar 7 persen pangsa pasar, menurut laporan 2011 yang dikeluarkan oleh Campaign Monitor, sebuah perkhidmatan pemasaran e-mel. Walaupun hasilnya tidak saintifik, mereka menggambarkan satu perkara penting: dalam senarai e-mel yang diberikan, sebilangan besar pembaca menggunakan Gmail. Untuk menjangkau mereka, buletin e-mel anda mesti diformat dengan cara yang dipaparkan dengan betul di Gmail.

Reka Bentuk untuk Kesan Maksimum

1

Buat tawaran atau ajakan bertindak yang paling menarik di bahagian atas buletin. Sebilangan besar pembaca hanya mengimbas buletin e-mel, jadi pastikan untuk menarik perhatian mereka lebih awal. Fokus pada satu atau dua tawaran utama dalam setiap buletin.

2

Nyatakan warna latar. Walaupun reka bentuk anda memerlukan latar belakang putih, yang merupakan lalai, tema Gmail membolehkan pembaca mengatasi lalai dengan gambar latar tersuai. Ini boleh menjadikan buletin sukar dibaca. Sekiranya anda menentukan warna latar belakang, anda boleh memastikan bahawa buletin anda menghasilkan cara yang anda inginkan.

3

Gunakan kepingan gaya cascading (CSS) sebaris. Gmail melucutkan CSS dari tajuk, tetapi membiarkannya utuh di dalam e-mel. Inline CSS memberi anda kawalan terhadap banyak ciri pemformatan buletin e-mel anda.

Pastikan Buletin Anda Boleh Digunakan Dengan Gambar Mati

1

Gunakan teks ganti dengan gambar terpenting anda. Produk unggulan atau gambar ajakan bertindak anda mestilah selalu mempunyai teks alternatif, tetapi gambar yang kurang penting tidak seharusnya. Secara lalai, Gmail tidak memaparkan gambar. Sekiranya setiap gambar dalam buletin anda mengandungi teks alternatif, buletin akan dipenuhi dengan teks yang tidak bermakna, sehingga sukar bagi pembaca anda untuk memilih maklumat penting. Walau bagaimanapun, jika anda sama sekali tidak menggunakan teks alternatif, buletin anda tidak akan dapat dibezakan dengan gambar dimatikan.

2

Gunakan gabungan teks dan gambar. Ini akan memastikan bahawa mesej terpenting dalam buletin anda muncul walaupun gambarnya tidak.

3

Berikan pautan pembaca ke buletin di laman web anda. Sebilangan pembaca lebih suka membaca buletin di luar Gmail. Jadikan pautan ini menonjol dan senang dicari.

Uji Sebelum Anda Menghantar

1

Uji buletin e-mel anda di beberapa penyemak imbas sebelum anda menghantarnya ke seluruh senarai pelanggan anda. Beberapa penyemak imbas memaparkan Gmail secara berbeza daripada yang lain. Sesuaikan reka bentuk anda supaya ia dipaparkan dengan betul di penyemak imbas utama: Internet Explorer, Chrome, Firefox dan Safari.

2

Uji buletin anda pada pelbagai peranti. Walaupun buletin anda dapat ditampilkan dengan betul pada monitor PC, namun buletin ini tidak boleh dilakukan pada peranti mudah alih. Lihat buletin anda di Gmail di iPhone dan juga telefon Android, dan di berbagai tablet.

3

Mintalah rakan sekerja atau rakan anda untuk melihat buletin anda dengan gambar dan memberi anda pendapat mereka. Adakah mereka memahami mesej terpenting yang anda cuba sampaikan? Adakah ajakan bertindak jelas? Adakah pautan mudah dicari dan dibaca?