Cara Menyiapkan Ramalan Jualan

Ramalan penjualan diproyeksikan pendapatan berdasarkan dua perkara: tren yang diperhatikan oleh pengurus penjualan dan eksekutif dan anggaran perwakilan penjualan individu. Syarikat menggunakan ramalan penjualan untuk membuat dokumen syarikat penting lain seperti matlamat penjualan jabatan dan individu, anggaran untuk semua jabatan dan ramalan pertumbuhan untuk pelabur. Menyiapkan ramalan penjualan memerlukan pengumpulan data kritikal dan memasukkan data tersebut ke dalam laporan kewangan yang komprehensif. Ramalan penjualan harus dipecah menjadi tempoh bulanan yang merangkumi satu tahun, sama ada tahun kalendar atau tahun fiskal, menurut sumber kerjaya Quintessential Careers.

1

Teliti profil khalayak sasaran anda supaya anda dapat membuat laporan mengenai trend mereka. Pemirsa sasaran anda adalah siapa yang anda rasa bakal pelanggan anda, dan trennya adalah perubahan dalam tabiat membeli khalayak sasaran tersebut. Sebagai contoh, jika pelanggan menyatakan minat yang kuat untuk menambahkan ciri baru ke produk anda, dan anda menambahkan ciri tersebut, maka anda boleh menganggap peningkatan penjualan berdasarkan peratusan pelanggan anda yang mengatakan mereka akan membeli produk tersebut dengan yang baru ciri. Lakukan kajian pemasaran untuk mengetahui bagaimana produk anda memenuhi harapan pelanggan.

2

Kumpulkan data sejarah mengenai berapa banyak pendapatan yang dihasilkan syarikat dari produk serupa dengan sasaran pengguna yang serupa. Gunakan maklumat ini sebagai panduan untuk hasil penjualan yang diharapkan untuk produk baru.

3

Sasarkan lokasi penjualan geografi anda. Di mana anda menjual produk anda boleh menjadi faktor besar dalam berapa banyak hasil yang anda hasilkan, menurut sumber usahawan BizMove. Pastikan lokasi runcit anda menjangkau khalayak sasaran anda, dan bahawa anda telah meletakkan sistem penjualan yang memaksimumkan potensi liputan penjualan.

4

Teliti persaingan di kawasan penjualan anda dan tentukan seberapa besar kesan yang akan berlaku terhadap pendapatan anda. Bandingkan produk anda dengan produk pesaing anda, dan gunakan nombor pangsa pasar untuk menentukan bagaimana persaingan akan mempengaruhi penjualan anda. Bahagian pasaran adalah peratusan pasaran yang anda jual dan berapa peratus persaingan yang anda jual. Sekiranya terdapat pasaran $ 1 juta, dan anda mempunyai bahagian pangsa pasar 10 peratus, maka anda boleh menggunakan jualan $ 100,000 sebagai purata untuk ramalan tersebut.

5

Kaji produk dan siaran persaingan baru untuk melihat apakah ada sesuatu yang mereka tawarkan yang tidak anda lakukan. Jika demikian, itu adalah alat pemasaran yang hebat untuk menarik penjualan daripada anda. Sesuaikan anggaran bahagian pasaran anda naik atau turun berdasarkan seberapa kuat anda merasakan prestasi anda berbanding persaingan.

6

Kumpulkan maklumat ramalan penjualan untuk tahun yang akan datang dari rakan jualan anda.

7

Ukur ramalan penjualan rakan sekerja anda dengan data yang telah anda kumpulkan, dan tentukan ramalan penjualan bulanan untuk tahun yang akan datang.