Kebenaran Muat turun RapidShare Ditolak

RapidShare milik Switzerland adalah laman web hosting fail yang membolehkan pengguna menyimpan dan berkongsi fail yang tidak dapat dikendalikan oleh e-mel. Untuk perniagaan yang berurusan dengan fail besar di pejabat berasingan, RapidShare dan platform seperti menawarkan penyelesaian untuk berkongsi gambar atau projek video beresolusi besar. Untuk dapat berkongsi fail antara pengguna dan mengelakkan kesalahan "Izin ditolak", anda perlu memastikan bahawa semua kenalan anda mempunyai akses ke setiap folder.

Kebenaran Pengguna

Setiap kenalan di akaun RapidShare anda mempunyai satu set kebenaran yang diberikan. RapidShare menawarkan tiga tahap kebenaran: memuat turun, menyemak imbas dan memuat naik. Sekiranya anda menetapkan kebenaran kenalan untuk "Muat naik", orang itu mempunyai akses untuk memuat naik fail ke akaun anda. "Browse" memungkinkan pengguna melihat file yang Anda miliki, dan "Download" memungkinkan pengguna mengambil file dari folder anda. Sekiranya kenalan melihat "Kebenaran ditolak" di salah satu folder anda, mungkin anda tidak memberinya izin yang betul untuk memuat turun fail tersebut.

Kebenaran Folder

Anda juga boleh menetapkan setiap fail dan folder di akaun RapidShare anda untuk mempunyai kebenaran. Anda dapat mengatur file untuk "Browse" atau "Download", dan mengatur folder ke "Browse", "Download" atau "Upload." Ada kemungkinan fail dalam folder tertentu tidak memiliki izin "Muat turun", jadi beberapa pengguna mungkin dapat melihat fail anda tetapi tidak memuat turunnya.

Akaun Lain

Sekiranya anda tidak dapat mengakses kandungan yang disimpan dalam rakan kerja atau akaun RapidShare kenalan, pengguna itu mesti memberikan kebenaran atau "Muat turun" ke akaun atau fail dan folder mereka. Ini adalah situasi yang sukar, kerana anda tidak dapat mengawal kebenaran secara langsung pada fail orang lain; satu-satunya jalan keluar anda adalah dengan menghubungi pengguna yang memiliki fail dan memintanya untuk menukar kebenaran. Apabila pengguna lain adalah rakan sekerja anda, itu semestinya mudah; jika pengguna lain adalah orang yang tidak dikenali, atau seseorang yang bekerja untuk organisasi lain, perlu beberapa saat sehingga mesej sampai kepadanya dan dia mengubah kebenarannya.

Perubahan Dasar

Pada Januari 2013 RapidShare mengubah tetapan izin lalai pada semua folder menjadi "Peribadi," menurut Starr Guide, blog teknologi dan Internet. Semua fail dalam setiap folder juga menjadi peribadi, kecuali pemilik fail kembali dan menukar kebenaran pada fail yang sebelumnya dimuat naik. Fail baru mempunyai kebenaran apa pun yang ditetapkan pengguna semasa memuat naik, tetapi semua fail yang ditambahkan ke RapidShare sebelum Januari 2013 akan menghasilkan kesalahan "Kebenaran ditolak".