Cara Membuat Penilaian pada Tahap Perkhidmatan Pelanggan

Perkhidmatan pelanggan yang baik adalah bahagian penting dalam perniagaan apa pun. Pelanggan yang merasa dihormati dan disambut cenderung untuk datang berulang kali dan menjalin hubungan jangka panjang. Pelanggan yang ingin membantu perniagaan melakukan dengan baik di pasaran harus memberikan maklum balas untuk pekerja dan pemiliknya. Fikirkan dengan teliti semua aspek perkhidmatan yang anda terima untuk memberikan penilaian yang tepat dan tepat.

1

Tentukan apa yang anda harapkan dari perkhidmatan yang dimaksudkan. Tentukan parameter tugas yang terlibat secara terperinci. Sekiranya anda menilai perkhidmatan di restoran, fikirkan apa yang mesti dicapai oleh pelayan. Pelayan harus menjalankan tugas seperti membuat pesanan dengan betul, mengisi gelas air, membawa wain, menerangkan makanan yang ada di menu dengan lebih terperinci dan memastikan pemeriksaan yang tepat dibawa ke meja. Juruwang harus memanggil item untuk dibeli dengan betul, mengambil semua kad yang ditunjukkan, mengumumkan apa-apa tawaran istimewa yang ada dan memberikan resit kepada pembeli.

2

Menetapkan sistem penilaian. Sistem penilaian juga dipanggil rubrik. Rubrik harus terperinci dan konsisten. Setiap titik harus mempunyai parameter yang ditentukan dengan jelas. Sebagai contoh, pelayan yang diberi lima pada skala satu hingga lima, dengan lima sebagai kelas setinggi mungkin, harus membawa air dalam jangka masa tertentu, mendapatkan semua pesanan dengan betul, mematuhi masa tertentu antara kursus dan bersikap sopan hormat semasa makan malam. Pelayan yang mendapat markah lebih rendah pada skala ini mungkin gagal membawa air melainkan mendapat arahan. Mereka mungkin tidak ingat bahawa pelindung lebih memilih medium steak daripada medium jarang atau hidangan utama disertakan dengan pesanan sampingan dan pencuci mulut. Juruwang mungkin gagal menyerahkan perubahan yang betul atau menaikkan harga barang dengan tidak betul.Sistem penilaian harus konsisten dan mempunyai penilaian yang relevan dengan tugas yang dinilai.

3

Serahkan semua penilaian dengan cepat. Sebarang penilaian harus diserahkan dalam jangka waktu yang singkat setelah peristiwa yang telah dinilai. Sebaik-baiknya, penilaian mesti dilakukan sebaik sahaja perkhidmatan yang dimaksudkan. Manusia mungkin akan melupakan perincian perkhidmatan sekiranya mereka menunggu terlalu lama selepas itu. Pertimbangkan untuk membawa notepad dan pen atau komputer riba kecil untuk membuat nota mengenai perkhidmatan ini. Ini dapat memastikan bahawa anda mengingati semua butiran perkhidmatan dengan tepat. Jam tangan juga berguna untuk menjadualkan acara secara khusus. Sekiranya anda cuba menilai berapa lama masa yang diperlukan untuk menjalani kursus utama, jam tangan dengan tangan terpakai atau peranti pemasa pada komputer dapat memastikan penilaian anda tepat.

4

Bersikap tidak berat sebelah. Penilaian yang baik akan berpegang pada fakta dan hanya fakta. Seorang pekerja tidak boleh dinamakan sekiranya boleh. Perincian seperti warna kulit, etnik atau jantina tidak boleh dinilai. Tumpuan harus hanya tertumpu pada perkhidmatan yang diberikan.