Apa maksud Promosi Berkesan?

Hasil promosi berkesan dari komunikasi dan aktiviti yang meningkatkan penjualan dengan cara yang mengoptimumkan penggunaan dolar pemasaran anda. Sekiranya semua orang bercakap tentang perniagaan anda kerana kempen iklan yang menarik, tetapi anda akan membawa lebih banyak orang melalui kupon anda, kempen iklan anda tidak akan berkesan. Menetapkan penanda aras prestasi untuk aktiviti pemasaran membantu anda menentukan mana yang berkesan untuk anda.

Promosi

Kata "promosi" mempunyai beberapa makna yang berbeza yang berkaitan dengan aktiviti pemasaran. Dalam pengertiannya yang luas, promosi adalah semua aktiviti yang berkaitan dengan komunikasi dan aktiviti penjualan, termasuk iklan, hubungan masyarakat, media sosial, potongan harga, potongan harga, kupon dan acara. Dalam arti yang lebih sempit, promosi merangkumi aktiviti dengan hubungan pelanggan langsung dan tidak termasuk iklan dan PR. Perniagaan kecil tanpa bahagian pemasaran, penjualan, periklanan, PR dan promosi yang berdedikasi mungkin membebaskan semua aktiviti ini di bawah satu bidang, selalunya merupakan jabatan promosi.

Promosi Berkesan

Sekiranya anda dapat menunjukkan setelah promosi dijalankan bahawa ia menghasilkan peningkatan penjualan dan keuntungan, dan melakukannya lebih baik daripada pilihan promosi lain yang anda ada, anda boleh menganggapnya berkesan. Menjalankan penjualan yang menghasilkan keuntungan $ 5.000, misalnya, bukanlah promosi yang berkesan jika anda memilih taktik tersebut daripada menjalankan program surat terus yang biasanya menghasilkan keuntungan $ 10,000. Beberapa promosi tidak perlu menjana keuntungan agar berkesan. Sekiranya anda ingin mengekalkan jenama anda di pasaran dan mengingatkan pelanggan anda bahawa anda dapat melayani mereka ketika mereka bersedia untuk membeli, promosi yang menghantar mesej ini, walaupun tidak menghasilkan penjualan atau keuntungan baru, adalah berkesan. Beberapa promosi memerlukan penjualan produk dengan kerugian untuk membuat pelanggan masuk sehingga mereka membelanjakan wang untuk item dengan margin lebih tinggi.

Tanda aras

Untuk mengukur keberkesanan promosi anda, tetapkan pelbagai tanda aras untuk menilai masing-masing. Tinjau lalu lintas laman web dan media sosial anda semasa tempoh promosi untuk mengukur kesannya terhadap aktiviti pelanggan. Hitung kos anda untuk menjalankan promosi, termasuk waktu kakitangan anda, wang yang anda bayar kontraktor untuk membuat bahan, kos media dan percetakan serta kos peluang. Kos peluang adalah faedah yang anda hilang dengan menggunakan masa, usaha dan wang anda untuk melakukan perkara lain. Daripada menggunakan penjualan dan pendapatan kasar sebagai penanda aras kejayaan, tentukan keuntungan kasar dan margin keuntungan anda pada promosi untuk menentukan pulangan pelaburan anda, dan bandingkan ROI ini dengan peluang promosi lain.

Pertimbangan

Tinjau promosi anda mengenai bagaimana ia membantu anda mencapai matlamat pemasaran lain, seperti strategi penjenamaan, pengedaran dan harga anda. Beberapa promosi yang tidak menghasilkan banyak wang untuk anda mungkin membuat pengedar berpuas hati dengan usaha anda untuk membantu mereka meningkatkan penjualan, membantu anda menyimpan akaun ini. Kempen penjenamaan mungkin tidak mempunyai keuntungan penjualan langsung tetapi dapat membantu anda menjaga atau meningkatkan pangsa pasar sepanjang tahun. Mempunyai penjualan yang membantu anda menutup inventori bergerak perlahan dan membawa wang tunai cepat boleh merosakkan jenama anda sekiranya pelanggan melihat anda sebagai penentang. Gunakan tinjauan pelanggan dan pembekal untuk mendapatkan maklum balas melebihi jumlah jualan mengenai promosi anda.