Pembangunan Tenaga Jualan

Tenaga penjualan, sama ada terdiri daripada satu orang atau 100 orang, banyak menentukan kejayaan atau kegagalan syarikat. Semasa mengembangkan tenaga penjualan, pengurus pengambilan pekerja mesti mempunyai sumber daya yang diperlukan untuk menarik orang yang optimum untuk pasukan serta mempunyai idea yang jelas tentang bagaimana profil atau resume mereka. Berbekalkan sumber dan pengetahuan ini, pengurus dapat membina pasukan yang memberi keuntungan kepada syarikat dalam setiap aspek.

Fungsi

Fungsi utama tenaga penjualan adalah untuk menjana pendapatan bagi syarikat melalui penjualan produk atau perkhidmatannya. Tetapi peranan pasukan penjualan yang betul dan terlatih merangkumi lebih banyak perkara. Mereka mesti membina kepuasan dan kepercayaan pelanggan sepanjang kitaran penjualan. Ini mewujudkan perniagaan berulang dan perniagaan baru dari rujukan pelanggan. Banyak syarikat telah menambahkan metrik kepuasan pelanggan untuk penilaian pasukan jualan. Pada masa lalu penilaian ini kebanyakannya tertumpu pada data penjualan. Penjual yang benar-benar profesional juga berusaha untuk mewakili syarikat mereka dengan sebaik mungkin, walaupun dalam kehidupan peribadi mereka.

Mengupah

Menggaji jurujual yang tepat dapat meningkatkan penjualan, meningkatkan imej syarikat dan menambahkan tenaga positif ke persekitaran kerja. Menggaji yang salah dapat mengurangkan penjualan dan menyebabkan persepsi orang ramai terhadap perniagaan. Sudah tentu pengurus harus mencari calon dengan resume yang menunjukkan pengalaman dan kemahiran yang sesuai yang diperlukan untuk bekerja di industri tertentu. Di luar ini, dan mungkin yang lebih penting lagi, orang penjualan yang hebat mempunyai ciri-ciri berikut: keyakinan diri, sikap positif dan bertenaga, didorong oleh wang, kemahiran komunikasi yang berkesan dan keperibadian yang kompetitif.

Tempat Perhatian

Banyak syarikat lebih suka mengambil pekerja dari dalam. Dengan cara itu, pekerja sudah mengetahui perniagaan dan rakan sekerja. Ini memerlukan latihan yang lebih sedikit dan mungkin memerlukan kos lebih sedikit dalam jangka masa panjang. Perniagaan kecil mungkin tidak mempunyai pilihan ini. Pengurus sering meminta rujukan pekerja dan dapat menawarkan bonus rujukan kecil jika orang itu diupah. Iklan dalam talian dan iklan baris surat khabar menawarkan kaedah lain untuk mengumpulkan resume untuk disemak serta rujukan dari pelanggan semasa dan persatuan profesional. Pemburu kepala yang pakar dalam penjualan adalah alternatif yang mahal, tetapi mungkin merupakan kaedah yang baik untuk mencari calon terbaik.

Latihan

Latihan tenaga penjualan yang betul mungkin terdiri daripada kursus atau seminar penjualan formal, tetapi sering dilakukan secara dalaman oleh jurujual yang lebih berpengalaman. Sebilangan pengurus mengembangkan program latihan penjualan mereka sendiri. Program latihan biasanya terdiri daripada memastikan orang penjualan mempunyai pengetahuan mendalam mengenai produk atau perkhidmatan yang ditawarkan, aktiviti bermain peranan dan program bimbingan yang berterusan. Kedudukan penjualan tertentu mungkin memerlukan kakitangan penjualan untuk memberi bayangan kepada kakitangan penjualan semasa untuk mengetahui langkah dan protokol yang diperlukan.

Penilaian

Pengurus penjualan harus menilai kekuatan penjualan secara berkala untuk memantau keberhasilan mereka dalam mencapai tujuan dan membangun pangkalan pelanggan. Penilaian sering merangkumi analisis nombor penjualan, kekuatan dan kelemahan dalam pelbagai bidang dan menetapkan matlamat masa depan. Penilaian ini membantu menentukan sama ada tenaga penjualan memerlukan latihan lebih lanjut dalam aspek perniagaan tertentu.