Harga Produk sebagai Strategi Pemasaran

Harga bukan hanya untuk angka. Terdapat banyak strategi yang terlibat. Andaikan anda membuat widget dengan harga $ 5 setiap satu. Sebagai pemilik perniagaan, anda ingin mencapai keuntungan 20 peratus. Walau bagaimanapun, hanya menjual produk anda dengan harga $ 6 mungkin tidak berjaya, kerana pelanggan mungkin tidak bersedia membayar sebanyak itu untuk widget anda. Atau pesaing terdekat mungkin mengenakan $ 8, jadi anda boleh memperoleh keuntungan yang lebih besar dengan mengenakan $ 7. Menetapkan strategi penetapan harga yang berpatutan merupakan salah satu keputusan pemasaran terbesar yang dilakukan oleh perniagaan.

Ukur Pasaran

Strategi penetapan harga dimulai dengan analisis pasar mengenai berapa harga produk yang optimum untuk produk atau perkhidmatan tertentu. Pemilik perniagaan menentukan jumlah kos untuk menghasilkan satu unit produk atau perkhidmatan kemudian melakukan penyelidikan pasaran - termasuk kumpulan fokus dan analisis harga perbandingan - untuk menentukan titik di mana kesediaan syarikat untuk membekalkan unit pada harga tertentu sama dengan kesediaan pasaran untuk membeli unit pada harga tersebut. Titik ini disebut "titik keseimbangan," walaupun syarikat tidak diharuskan menjual pada harga tersebut.

Harga Kos Tambahan

Harga kos ditambah memastikan bahawa jumlah kos syarikat ditambah margin keuntungan yang telah ditentukan pulih sepenuhnya. Ini adalah harga limun klasik, dan biasa di sektor perniagaan ke perniagaan pembuatan. Dalam kes ini, harga sama dengan kos ditambah keuntungan statik.

Berkaitan adalah harga sasaran-pulangan, di mana harga ditetapkan untuk memperoleh pulangan pelaburan (ROI) tertentu. Sebagai contoh, syarikat farmaseutikal yang menghabiskan $ 2 bilion untuk mengembangkan ubat baru, dan yang mempunyai hak paten selama 20 tahun untuk ubat tersebut, dapat menetapkan harga untuk mendapatkan kembali kos penyelidikan dan pengembangannya, penyelidikan dan pengembangan pembangunan ubat yang gagal, pemasaran dan gaji untuk unjuran permintaan sepanjang hayat paten.

Harga Permintaan

Harga permintaan berubah mengikut keperluan pengguna. Sebagai contoh, pemilik stesen minyak biasanya menggunakan harga permintaan untuk bahan bakar, dan semasa tempoh perjalanan puncak, kos per galon meningkat. Begitu juga, ketika orang-orang biasanya berada di luar jalan, harga menurun.

Harga permintaan untuk item seperti bahan bakar juga dapat berfungsi sebagai "peneraju kerugian". Maksudnya, syarikat mungkin menetapkan jangka masa dua jam setelah pertandingan bola sepak perguruan tinggi yang besar, dengan harga per galon sama dengan skor keseluruhan permainan. Pengguna, yang ingin mendapatkan bahan bakar yang sangat berpatutan, akan mencari petrol, tetapi stesen itu akan memulihkan kerugian sebahagiannya melalui penjualan barang tambahan di kedai serbaneka yang dilampirkan, sambil memperoleh muhibah awam yang boleh menyebabkan pelanggan berulang dan penjualan masa depan.

Harga Bersaing

Industri yang sangat kompetitif, atau industri di mana sudah ada pemimpin pasar dan harga pasar yang mapan, menampilkan harga yang kompetitif. Sebagai contoh, restoran pizza kedua di bandar ini kurang mempunyai ruang untuk menetapkan harganya sendiri kerana persaingan sudah menetapkan harga untuk masyarakat. Oleh itu, kedai baru mungkin sedikit menurunkan harga untuk mendapatkan perlindungan pengguna yang mementingkan harga.

Harga Markup

Sebilangan besar peruncit menggunakan harga markup. Mereka menjual kembali barang-barang yang mereka beli dari pemborong, dan kemudian menetapkan harga jualan kepada pengguna akhir yang terdiri dari harga borong asal ditambah margin keuntungan yang ditandai oleh peruncit. Contohnya, kedai buku boleh menjual buku dengan harga 10 peratus berbanding kos yang dikeluarkan oleh kedai untuk membeli inventori.

Peningkatan ini mesti menampung kos bukan inventori untuk menjalankan perniagaan (misalnya, buruh, insurans, sewa) dan memberikan margin keuntungan tambahan.

Psikologi Penetapan Harga

Pemilik perniagaan mesti peka terhadap kesan emosi terhadap harga. Tanpa mengira dolar dan peratusan margin keuntungan, pengguna suka mendapat perjanjian dan menghormati syarikat yang memberikan kualiti yang baik dengan harga yang berpatutan.