Cara Menghubungkan D-Link ke Modus Telus

Kelemahan menggunakan modem Telus dengan sendirinya ialah kebanyakan model hanya mempunyai satu sambungan rangkaian, yang bermaksud hanya satu komputer yang dapat disambungkan pada satu masa. Namun, ketika terhubung ke penghala D-Link, modem Telus dapat digunakan untuk menghubungkan hingga empat komputer berwayar dan komputer tanpa wayar tambahan (jika penghala mendukungnya). Untuk meningkatkan dan meningkatkan jangkauan jaringan perniagaan anda, sambungkan modem Telus anda ke penghala D-Link.

1

Matikan modem Telus anda dan putuskan dari kuasa. Letakkan penghala D-Link pada kedudukan berhampiran modem. Ia mesti berada dalam jarak kabel Ethernet yang akan anda gunakan untuk menghubungkannya.

2

Masukkan satu hujung kabel Ethernet ke port rangkaian pada modus Telus dan sambungkan hujung kabel yang lain ke port "Internet" pada penghala D-Link.

3

Sambungkan kabel Ethernet kedua ke port rangkaian berlabel "1" pada penghala D-Link; masukkan hujung yang lain ke port rangkaian komputer anda. Sambungkan semula kuasa ke modem dan hidupkan.

4

Tunggu lebih kurang dua minit, kemudian sambungkan penghala D-Link anda ke kuasa dan hidupkan. Tunggu sebentar lagi sehingga ia bermula sepenuhnya. Anda sekarang seharusnya dapat menggunakan Internet di mana-mana komputer yang disambungkan. Untuk mengkonfigurasi akses rangkaian tanpa wayar dan pilihan rangkaian lanjutan, ketik "192.168.0.1" ke dalam penyemak imbas Web pada komputer yang disambungkan dan ikuti arahan dalam menu.