Cara Membuat Blog Dengan Yahoo Sitebuilder

SiteBuilder, aplikasi pembuatan laman web mesra pengguna percuma Yahoo, direka untuk pengguna individu dan perniagaan kecil dengan sedikit pengalaman tanpa pengekodan. Hasilnya, program ini merangkumi sejumlah fitur drag-and-drop, penyuntingan teks dan pemilihan templat yang mudah yang menjadikan perancangan laman web semudah mengoperasikan sistem fail. SiteBuilder juga membolehkan anda merancang pautan yang mengintegrasikan halaman dan kandungan lain yang telah anda reka menggunakan aplikasi yahoo lain ke dalam laman web anda. Bagi blog, Yahoo menawarkan aplikasi pembuatan blog tertentu yang dikenali sebagai Yahoo Pulse, yang dapat dengan mudah disatukan ke laman SiteBuilder anda dengan satu pautan.

Merangka Blog

1

Buka Akaun Yahoo Pulse anda.

2

Klik "Blog" di kiri atas halaman Yahoo Pulse.

3

Buat kandungan blog dengan mengklik "Posting Baru" di sebelah kanan halaman "Blog Saya". Masukkan tajuk untuk entri dan teks badan anda, serta gambar, video, atau fail audio pilihan menggunakan butang pilihan "tambah a ..." yang sesuai.

4

Klik pada kotak "Category" dan pilih kategori untuk entri anda atau pilih "kategori baru" untuk menulis dalam kategori baru. Menetapkan kategori untuk setiap entri akan membantu anda dan pembaca anda mengatur diri mereka dalam blog anda. Anda juga boleh menentukan tag untuk menjadikan blog anda lebih mudah dicari di kotak teks "Tag".

5

Ubah tetapan komen dan bacaan jika anda mahu menghadkan pengguna yang dapat membaca atau memberi komen di blog anda dengan menu tarik-turun "siapa yang dapat melihat ini" dan "yang boleh memberi komen" Anda juga boleh menukar warna dan gambar latar jika ingin menambahkan sentuhan peribadi ke blog anda.

6

Klik "Pratonton" untuk melihat entri blog anda dan "Terbitkan" untuk menyimpan dan menerbitkan karya anda. Terus mengemas kini blog anda untuk menjadikannya lebih menarik bagi pengguna.

Mengintegrasikan Blog anda dalam Laman Pembangun Laman

1

Buka Akaun SiteBuilder anda di tab baru. Buka laman web anda atau mulakan halaman baru di panel reka bentuk.

2

Pilih "Masukkan Teks" di bawah "Menu Alat" atau dengan mengklik ikon pada bar alat anda. Kotak teks baru akan muncul.

3

Ketik "Blog", "Klik untuk Memasukkan Blog" atau apa sahaja mesej yang anda mahu pengguna lihat. Tekan kekunci "Enter".

4

Klik pada kotak teks dan pindahkan ke kedudukan mana pun di halaman anda. Pilih kedudukan di mana penonton cenderung melihatnya, seperti margin atas.

5

Pilih kotak teks baru anda sekali lagi dengan mengklik padanya. Di bawah menu "Sisipkan", pilih "Pautan Ke", kemudian "Laman Web Lain". Sorot alamat blog anda dan salin dan tampal ke dalam kotak teks "Link Destination". Klik "Buat" dan simpan. Pautan sekarang akan menuju ke blog anda dan menyatukan blog anda ke halaman SiteBuilder anda.