Perbezaan Antara Penyelidikan Pemasaran & Strategi Pemasaran

Untuk melancarkan perniagaan yang berjaya, anda perlu mengiklankan perkhidmatan anda kepada kumpulan orang yang betul dengan mesej yang tepat. Strategi pemasaran Anda adalah seperangkat panduan untuk tindakan yang akan dilakukan oleh perniagaan Anda untuk menyampaikan informasinya kepada pelanggan sasaran Anda. Sebelum anda membelanjakan sejumlah besar wang untuk kempen, anda perlu memastikan pendekatannya sesuai. Ini dikenali sebagai penyelidikan pemasaran.

Penyelidikan pasaran

Penyelidikan pasaran adalah maklumat yang anda kumpulkan yang akan memandu keputusan perniagaan yang anda buat. Maklumat ini merangkumi tetapi tidak terbatas pada data mengenai keperluan pelanggan anda, kemampuan dan trend pesaing anda dalam industri anda. Mengumpulkan maklumat adalah penting, walaupun anda menggunakan anggaran yang paling kecil. Penyelidikan boleh dimulakan dengan mudah dengan meminta pelanggan melengkapkan kad komen atau tinjauan dalam talian. Menghadiri pameran perdagangan dan membaca majalah dan laman web industri akan membuat anda sentiasa mengetahui berita dan peristiwa industri.

Strategi pemasaran

Strategi pemasaran menetapkan garis panduan bagaimana menggunakan maklumat yang dikumpulkan dari penyelidikan pasaran anda. Laman web Business Owner Toolkit mengatakan strategi pemasaran harus mencakup jalan menuju tujuan tertentu, seperti mencapai demografi pasar tertentu atau cara khas untuk menempatkan syarikat dan produk anda. Strategi pemasaran juga berguna dalam menentukan di mana syarikat anda sesuai dengan pesaing: sebagai pemimpin, pengikut, pencabar atau syarikat khusus.

Penyelidikan dan Strategi Pengadukan

Penyelidikan pemasaran selain daripada strategi yang baik tidak akan menguntungkan organisasi anda. Penyelidikan yang berterusan perlu menjaga nadi pelanggan sasaran anda. Ini akan memberi amaran kepada anda mengenai tekanan dari pesaing dan peluang untuk melancarkan produk baru. Sebaliknya, ia harus memberitahu anda bila produk baru tidak sesuai untuk pasaran. Meninjau strategi anda, berdasarkan penelitian terkini anda, beberapa kali dalam setahun akan memastikan usaha periklanan dan penjualan anda tetap berjalan dan memungkinkan anda mengetahui apakah perubahan dalam pendekatan pemasaran anda perlu dilakukan.