Cara Mengesan Prospek & Jualan sebagai Ahli Gabungan

Pemasaran afiliasi membolehkan hampir semua orang yang mempunyai laman web menjual pelbagai produk dan perkhidmatan tanpa perlu risau untuk menyimpan inventori, menghantar produk kepada pelanggan atau menangani masalah perkhidmatan pelanggan. Sebagai pemasar gabungan, anda diberi nombor ID unik. Apabila anda meletakkan pautan di laman web anda yang mengarah ke produk di laman web pengedar, nombor ID unik itu digunakan untuk mengesan penjualan kembali kepada anda. Setelah penjualan dibuat, anda diberi komisen untuk penjualan tersebut. Walaupun pengedar akan mengesan penjualan anda untuk anda, sebagai pemasar afiliasi, adalah tanggungjawab anda untuk mengawasi petunjuk akaun afiliasi anda dan memastikan anda dibayar untuk penjualan yang anda buat.

Mengesan Prospek Gabungan

1

Tentukan produk yang ingin anda jual dan pilih pengedar dalam talian yang menawarkan akaun gabungan untuk produk tersebut. Amazon menawarkan beribu-ribu produk mulai dari buku hingga komputer. ClickBank bertindak sebagai pengedar untuk beribu-ribu produk seperti e-buku dan video dalam talian. Beberapa pengeluar menawarkan program afiliasi secara langsung melalui laman web mereka sendiri. Pembuatan lain, seperti Dell, mempunyai program afiliasi melalui perkhidmatan pihak ketiga seperti Commission Junction.

2

Ikuti arahan di skrin untuk membuat akaun sebagai ahli gabungan. Dalam kebanyakan kes, anda perlu memberikan nama, URL laman web dan alamat surat anda. Persetujuan mungkin automatik, atau mungkin memerlukan beberapa hari bergantung pada prosedur pemeriksaan syarikat.

3

Baca syarat perkhidmatan dengan teliti untuk menentukan bagaimana anda akan dibayar. Sebilangan mungkin membayar anda secara langsung melalui cek atau secara elektronik, sementara yang lain akan membayar anda hanya setelah anda mencapai jumlah penjualan minimum.

4

Catat ID afiliasi anda, nama pengguna, kata laluan dan URL yang anda gunakan untuk log masuk ke akaun gabungan anda. Menempatkan semua maklumat akaun anda dalam satu spreadsheet atau dokumen pemprosesan kata menjadikannya lebih mudah untuk dijejaki.

Menjejaki Penjualan

1

Pilih produk yang ingin anda tawarkan untuk dijual semasa log masuk ke perkhidmatan gabungan anda. Anda akan diberikan pautan yang menggunakan ID afiliasi anda. Salin pautan ini seperti yang diarahkan di laman web.

2

Tampal pautan afiliasi di laman web anda. Anda biasanya dapat menggunakan pautan ini dalam kempen pemasaran e-mel dan juga kebanyakan laman web media sosial. Kaji pautan untuk memastikan ID sekutu anda ada di pautan.

3

Log masuk ke laman web pengedar secara berkala, menggunakan nama pengguna dan kata laluan sekutu anda. Navigasikan ke papan pemuka pentadbiran anda untuk melihat berapa banyak penjualan yang telah anda buat. Beberapa pengedar juga boleh memberi anda maklumat analitik yang merangkumi jumlah klik yang diterima iklan anda.

4

Catat penjualan yang anda buat dalam spreadsheet, termasuk perkhidmatan pengedar, produk, tarikh ia dijual dan berapa banyak wang yang anda hasilkan. Untuk mengesan kapan anda dibayar, buat lajur "Tertunda" dan lajur "Berbayar". Anda kemudian boleh memasukkan jumlah tersebut di ruangan Tertunda semasa anda membuat penjualan dan memindahkan nombor tersebut ke lajur Berbayar semasa anda menerima wang anda.