Mencetak Dari iPad di Windows

Seperti PC anda, iPad anda dilengkapi untuk menangani pencetakan fail pada pencetak tempatan. Dengan menggunakan teknologi AirPrint Apple, setiap konten yang dapat dibagikan - gambar, dokumen dan halaman Web, misalnya - dapat dikirim ke mana-mana pencetak yang sesuai dengan AirPrint yang dipasang di rangkaian Wi-Fi yang sama. Untuk pencetak yang tidak serasi dengan AirPrint, anda juga mesti memasukkan PC anda ke dalam campuran dengan memasang pelayan cetak pihak ketiga - seperti Presto - untuk merapatkan hubungan antara iPad dan pencetak anda.

Teknologi AirPrint

AirPrint adalah elemen asli sistem operasi iOS, yang membolehkan anda membuat fail bercetak berkualiti tinggi tanpa memerlukan pemacu atau perisian tambahan. Teknologi ini juga telah dimasukkan ke dalam sejumlah pencetak dari banyak pengeluar pencetak yang popular. Anda boleh mengakses senarai model terkini yang terdapat di laman web Apple (lihat "Asas AirPrint" dalam Rujukan). Premisnya mudah: alih-alih menggunakan perisian khusus untuk model pencetak anda, AirPrint di iPad anda berkomunikasi dengan teknologi AirPrint yang terdapat di dalam pencetak anda untuk memudahkan pencetakan.

Mencetak ke Peranti Bukan Udara

Walaupun pencetak AirPrint menawarkan pengalaman mencetak yang paling lancar, anda tidak perlu membeli peranti baru jika pencetak lama dan lama anda masih berfungsi. Dengan perisian Presto pada PC anda - pada asasnya pemacu pencetak tambahan - anda boleh mencetak dari iPad menggunakan komputer anda sebagai penerima AirPrint. Namun, agar proses ini dapat berjalan dengan baik, anda mesti menghidupkan komputer dan menyambung ke rangkaian Wi-Fi yang sama dengan iPad anda.

Menggunakan AirPrint

Menggunakan AirPrint pada iPad anda adalah arahan satu ketukan. Buka dokumen, gambar, halaman Web atau konten lain yang ingin dicetak dan kemudian ketuk ikon "Action", menyerupai kotak dengan panah melengkung menghadap ke kanan keluar. Dari sana, ketuk "Cetak", pilih alat pencetakan dan kemudian tentukan jumlah salinan akhir. Apabila anda mengetuk "Cetak" sekali lagi, kandungannya dimasukkan ke pencetak.

Pertimbangan

Malangnya, AirPrint tidak membolehkan spektrum penuh pilihan pencetakan yang anda boleh capai di komputer anda. Hanya kuantiti dan pilihan pencetak yang dapat dilihat - jenis media, ukuran halaman dan orientasi secara automatik ditentukan oleh iPad itu sendiri. Namun, anda dapat melihat barisan cetak dari iPad anda bila-bila masa percetakan sedang aktif. Untuk melakukannya, ketik dua kali butang "Rumah" dan ketuk "Pusat Cetak" dalam senarai aplikasi yang baru digunakan.