Cara Membuat Tumblr Berasaskan Foto

Tumblr adalah alat microblogging yang sering digunakan untuk berkongsi foto dan potongan maklumat yang lain. Untuk perniagaan anda, ini boleh menjadi alat yang berguna untuk memaparkan foto karya anda, acara yang anda adakan, atau gambar visual lain yang memperincikan apa yang dilakukan oleh perniagaan anda. Untuk perkongsian foto, Tumblr menawarkan sejumlah tema yang menjadikan prosesnya agak mudah. Setelah anda menyiarkan foto, anda akan mempunyai banyak pilihan untuk memaparkannya ke dunia yang lebih luas. Menurut Mashable, Tumblr adalah pilihan yang baik untuk blogger yang mahukan cara mudah untuk berkongsi kandungan di laman media sosial seperti Facebook dan Twitter, di samping mempunyai platform blogging yang mudah digunakan.

1

Daftar untuk akaun Tumblr dengan menavigasi ke halaman Tumblr dan taipkan alamat e-mel anda ke dalam kotak "E-mel" di sebelah kanan atas halaman. Pilih kata laluan dan masukkan ke dalam kotak "Kata Laluan", dan kemudian pilih nama pengguna dan ketikkannya ke dalam kotak "Nama Pengguna". Kemudian klik "Daftar!" dan ikuti arahan di skrin untuk menyelesaikan proses pendaftaran anda.

2

Klik "Ikuti Beberapa Blog" dari Dashboard - halaman yang muncul setelah proses pendaftaran selesai - kemudian klik "Spotlight" untuk melayari beberapa blog Tumblr yang sudah ada. Ini akan memberi anda beberapa idea elemen yang mungkin anda mahu sertakan - atau kecualikan - dari blog foto Tumblr anda sendiri.

3

Klik "Tema" di bahagian bawah halaman mana pun untuk mula melayari tema yang tersedia. Oleh kerana fokus anda pada foto, pilih tema yang membolehkan anda memaparkan foto anda dengan cahaya yang terbaik. Beberapa tema yang lebih minimum, yang menghindari bar sisi berwarna-warni dan elemen visual yang rumit, sering menjadi pilihan popular untuk blog foto. Apabila anda menjumpai satu yang mungkin ingin anda gunakan, klik "Pratonton" untuk melihat bagaimana tema itu akan kelihatan di skrin penuh. Semasa melihat pratonton tema, anda akan melihat bahawa beberapa memaparkan lebih banyak foto di layar, yang mungkin lebih baik untuk blog foto anda.

4

Klik "Pasang" pada tema yang ingin anda gunakan untuk blog foto anda, kemudian klik "Pasang Tema" di halaman seterusnya.

5

Klik ikon "Dashboard" di bahagian bawah halaman untuk kembali ke papan pemuka Tumblr anda, kemudian klik ikon kamera untuk mula menambahkan foto ke blog anda. Klik "Pilih Fail" untuk memuat naik foto dari folder di komputer anda. Sekiranya anda memuat naik foto ke platform lain, anda juga dapat menambahkannya ke blog Tumblr anda dengan mengklik "Gunakan URL sebagai gantinya."

6

Klik "Buat Pos" di bahagian bawah halaman untuk menerbitkan catatan.