Cara Mengendalikan Perniagaan Produk Promosi

Sekiranya anda ingin memasuki industri produk promosi yang sedang berkembang, ada beberapa pilihan menarik untuk pengusaha perniagaan kecil. Anda boleh mengeluarkan barang yang murah untuk dijual kepada pengedar yang membekalkan syarikat, sekolah, kelab, kempen politik dan individu; menjadi pengedar produk seperti pakaian logo dan aksesori promosi; atau menjadi baju kaos, mug, plak penghargaan atau memorabilia lain untuk buku pelanggan tempatan anda. Produk promosi adalah bahagian penting dalam perniagaan sekarang. Menurut kajian PPAI (Promotional Products Association International) 75 peratus pengunjung di gerai pameran dagang berjalan dengan kesan positif syarikat pameran jika memberikan hadiah promosi.

Pengilang

1

Menubuhkan kedai pembuatan. Sebilangan besar pengeluar memakai kemeja-T mereka di Bangladesh, Vietnam atau China kerana kos pengeluarannya lebih rendah. Barangan seperti mug, topi atau beg juga dibuat di luar negara. Sekiranya anda merancang untuk membuat produk itu sendiri, tanyakan kepada pihak berkuasa alam sekitar dan pengezonan tempatan untuk memastikan barang-barang tersebut dapat dikeluarkan dari rumah atau tempat kerja anda, dan ketahui bahan kimia apa yang dibatasi kerana masalah alam sekitar.

2

Sertailah Promotional Products Association International (PPAI), kerana hanya sedikit pengedar yang akan membeli produk anda melainkan anda adalah ahli persatuan tersebut.

3

Bangun tenaga penjualan melalui wakil jualan bebas yang akan mempromosikan produk anda kepada pengedar. Mereka dapat dijumpai melalui laman web pekerjaan dalam talian yang pakar dalam penjualan.

4

Pameran di pameran perdagangan MAGIC, yang diadakan setiap bulan Ogos di Las Vegas. Ini adalah acara tahunan terbesar untuk industri pakaian dan promosi korporat. Pertunjukan ini sesuai untuk pakaian, beg, topi dan aksesori pakaian lain.

Pengedar dan Imprinter

1

Hubungi pengeluar jenis produk yang anda minat jual. Mereka mungkin ahli PPAI dan selalu mencari pengedar baru. Pencetak serupa dengan pengedar kerana mereka akan menjual kepada individu tetapi biasanya menjual kepada pelanggan runcit dan korporat atau institusi. Sebuah kedai t-shirt yang menjual runcit juga boleh menyediakan pakaian seragam untuk pasukan sukan sekolah dan syarikat tempatan.

2

Buat senarai sasaran bakal pelanggan. Sekolah dan pasukan sukan membeli pakaian logo, gereja membeli hadiah dan penghargaan yang dicetak, kota membeli pakaian logo untuk pakaian seragam, dan syarikat membeli produk yang akan menyimpan nama dan maklumat hubungan mereka di hadapan pelanggan mereka.

3

Jangkakan keperluan pelanggan anda. Berusahalah untuk mempelajari perniagaan mereka dan jenis pelanggan yang mereka sasarkan. Jangan ragu untuk membuat cadangan mengenai idea baru untuk item promosi atau logo. Produk promosi yang lebih berjaya, seperti botol air berlabel logo, buku nota kecil, pemacu ibu jari USB, gula-gula yang dibungkus dengan baik dan mainan kecil, menonjol dari cawan dan kaos biasa.

4

Beli sebarang peralatan yang diperlukan, seperti bahan sutera, peralatan pemindahan haba dan bekalan lain. Sumber yang baik untuk maklumat mengenai mencetak peralatan dan persediaan adalah "Majalah Tayangan", yang menjadi tuan rumah sejumlah pameran perdagangan di seluruh Amerika Syarikat.