Masalah Pembiayaan Perniagaan

Setiap pemilik perniagaan tahu bahawa salah satu risiko terbesar untuk memiliki dan mengendalikan perniagaan anda sendiri adalah risiko kewangan. Dengan hampir separuh daripada setiap perniagaan baru gagal dalam lima tahun pertama, mereka yang berjaya dalam tempoh penting ini tahu bahawa mempunyai dana yang mencukupi sangat penting untuk berjaya. Sekiranya anda tidak mempunyai sumber daya untuk membiayai perniagaan secara peribadi, anda mungkin perlu mempertimbangkan untuk meningkatkan pembiayaan untuk memastikan bahawa anda tidak perlu memotong operasi atau pemasaran. Masalah kewangan perniagaan ini tidak unik untuk usaha perniagaan baru.

Kegagalan Perniagaan dan Aliran Tunai

Dua tahun pertama perniagaan baru sangat kritikal, kerana hampir dua pertiga perniagaan yang dibuka akhirnya gagal dalam masa kritikal ini. Salah satu faktor terbesar kegagalan yang dinyatakan adalah tidak mempunyai rancangan perniagaan yang kuat atau wang untuk melaksanakannya. Tanpa aliran tunai yang mencukupi, perniagaan baru tidak dapat membayar kakitangan, bahan, inventori atau pemasaran. Selalunya, satu atau dua pemilik perniagaan berusaha melakukan pelbagai tugas dengan cara yang jauh melebihi kemampuan manusia.

Walaupun masalah aliran tunai boleh menjadi masalah dengan mana-mana syarikat dan boleh menyebabkan kegagalan, perniagaan baru sangat rentan terhadap hal ini. Mereka tidak mempunyai basis pelanggan, jadi mereka tidak memiliki pendapatan untuk mendukung pertumbuhan yang mereka perlukan. Inilah sebabnya mengapa mendapatkan dana dari semasa anda memulakan perniagaan anda sangat penting untuk kejayaan anda. Anda memerlukan dana itu hanya untuk melaksanakan rancangan perniagaan anda.

Pemilik perniagaan sering melakukan bootstrap pada bulan-bulan pertama, bahkan setahun penuh, memikirkan bahawa mereka akan dapat pinjaman perniagaan setelah beberapa lama berniaga. Masalahnya adalah ini: Pemberi pinjaman melihat rekod prestasi dalam perniagaan baru yang tidak menghasilkan pendapatan. Pada akhirnya, mungkin lebih mudah untuk mendapatkan pinjaman perniagaan kecil pada hari pertama, sebagai perniagaan baru, dengan rancangan yang kukuh daripada mendapatkannya dalam 12 bulan dengan aliran pendapatan yang kurang memuaskan.

Jenis Pembiayaan Perniagaan

Pemilik perniagaan mempunyai banyak pilihan untuk membiayai perniagaan. Dengan begitu banyak perkara yang harus dipertimbangkan serta banyak peraturan dan undang-undang yang harus diikuti, pembiayaan perniagaan dapat menjadi sangat luar biasa. Mengurangkan pilihan pembiayaan kepada tiga kategori asas membantu mengenal pasti jenis pembiayaan yang dicari oleh perniagaan. Dari sana, pemimpin perniagaan dapat mencari jenis pembiayaan terbaik dalam kategori tersebut berdasarkan ukuran, keperluan dana dan kelayakan pembiayaan mereka.

Pembiayaan Ekuiti : Pembiayaan ekuiti adalah ketika orang berpeluang untuk mengambil kepentingan pemilikan dalam syarikat. Syarikat yang diperdagangkan secara terbuka menjual saham di pasar awam yang disebut bursa saham. Apabila syarikat melakukan ini, mereka menawarkan pemilikan sehingga mereka dapat mengumpulkan wang untuk syarikat tersebut dalam perjanjian pembiayaan ekuiti.

Tetapi syarikat yang diperdagangkan secara terbuka bukanlah satu-satunya syarikat yang menawarkan stok untuk mengumpulkan wang. Sebenarnya, jika anda membuka syarikat atau syarikat berhad (LLC), anda akan mengeluarkan sejumlah saham semasa mendaftar dengan setiausaha negara. Pemilik perniagaan asal atau rakan kongsi awal memiliki saham syarikat, tetapi mereka boleh mengeluarkan saham kepada pelabur yang bersedia mengambil risiko. Pelabur boleh menjadi rakan kongsi yang hanya menunggu kenaikan nilai syarikat, sehingga mereka dapat mengambil bahagian dalam keuntungan, atau mereka adalah rakan kongsi aktif yang membantu membina atau mengubah syarikat.

Pembiayaan Hutang : Hutang menunjukkan bahawa anda berhutang. Bahkan syarikat yang diperdagangkan secara terbuka mengambil pinjaman atau mempunyai instrumen hutang, seperti bon yang dikeluarkan kepada pelabur. Bagi kebanyakan perniagaan kecil, pembiayaan hutang bermaksud mengambil beberapa jenis pinjaman. Cara ini benar-benar bergantung pada ukuran perniagaan, kelayakan kredit syarikat atau pemimpinnya, dan berapa banyak yang diperlukan.

Banyak perniagaan kecil dimulakan dengan pinjaman dari ahli keluarga. Ini adalah perkara biasa, tetapi boleh menyulitkan makanan percutian keluarga, jika perniagaannya sedang bergelut. Cara lain yang mungkin dimulakan oleh perniagaan kecil adalah meminta pemilik mengambil pinjaman ekuiti terhadap rumah peribadinya untuk digunakan dalam perniagaan. Dalam kes seperti ini, pemilik perniagaan harus mengambil langkah tambahan untuk meminjamkan wang dari kewangan peribadinya kepada perniagaannya dengan betul, untuk mengelakkan perolehan aset.

Sebaik-baiknya, perniagaan dapat memperoleh pinjaman perniagaan dari bank. Pentadbiran Perniagaan Kecil (SBA) mempunyai berbagai program pinjaman dengan program kelayakan dan perlindungan yang ditawarkan kepada pemberi pinjaman, untuk mendorong pembiayaan perniagaan. Beberapa perniagaan juga dapat membiayai usaha perniagaan, dengan menggunakan kad kredit perniagaan atau kad kredit perniagaan. SBA menawarkan perundingan percuma untuk mengkaji rancangan perniagaan, sejarah dan pilihan pinjaman untuk pemilik perniagaan. Ini membantu pemilik perniagaan menangani masalah pembiayaan yang berpotensi sebelum melalui proses dengan bank dan ditolak.

Pembiayaan Sewa : Pilihan pembiayaan ini paling banyak digunakan untuk mesin, peralatan pejabat dan kenderaan perniagaan. Pembiayaan sewa adalah serupa dengan pinjaman, kerana pembayaran dibuat setiap bulan dengan baki kontrak yang dipersetujui. Namun, pada akhir kontrak, barang yang disewakan dikembalikan kepada pihak penyewaan, dan perniagaan harus membuat kontrak baru untuk peralatan baru. Ini adalah pilihan yang baik apabila perniagaan ingin memastikan bahawa ia mempunyai model peralatan dan mesin terkini dan terkini. Ini juga membantu dalam aliran tunai keseluruhan, kerana pilihan penyewaan biasanya lebih murah daripada pilihan pinjaman.

Masalah kewangan perniagaan timbul apabila anda tidak memenuhi syarat dalam jenis pilihan arus perdana ini.

Di mana Cari Pembiayaan?

Inilah persoalan yang ditanyakan oleh setiap pemimpin perniagaan pada satu ketika. Soalan biasanya timbul pada awal syarikat untuk menangani penciptaan perniagaan dan kos operasi awal. Ia juga boleh berlaku apabila syarikat mula melihat pengembangan dengan lokasi kedua, gudang atau kilang yang lebih besar. Perniagaan mungkin ingin mengupah orang tambahan untuk meningkatkan penjualan atau perkhidmatan kepada pelanggan yang ada. Apa pun alasannya, mencari pembiayaan adalah objektif utama.

Sebelum meminta wang kepada sesiapa sahaja dan semua orang, luangkan masa untuk memasukkan nombor. Pertimbangkan berapa banyak yang benar-benar diperlukan dan bila anda mengharapkan untuk melihat suntikan wang yang akan membuat perbezaan sehingga pengembalian pelaburan (ROI) membayar kembali wang tanpa menimbulkan beban pada keseluruhan dana operasi perniagaan. Setelah anda memperoleh nombor dan anda mempunyai idea yang baik mengenai apa yang akan dilakukan oleh wang itu untuk anda, tentukan bidang yang paling mungkin untuk dibiayai.

Ini adalah masa yang tepat untuk duduk bersama perunding SBA. Oleh kerana ini adalah konsultasi percuma, ini adalah tempat terbaik untuk memulakan. Dia akan bertanya kepada anda mengenai perniagaan anda, usia perniagaan, pendapatan kasar dan bersih dan berapa banyak wang yang akan digunakan. Dari sini, dia akan dapat menghubungkan anda dengan pemberi pinjaman tempatan yang mempunyai perjanjian dengan SBA untuk menawarkan pembiayaan.

Sekiranya nampaknya perniagaan tersebut tidak layak untuk program pinjaman SBA, cari kaedah pembiayaan alternatif. Ini termasuk kembali ke keluarga dan rakan-rakan atau mempertimbangkan aset peribadi untuk dijadikan jaminan pinjaman. Terdapat pemberi pinjaman perniagaan di luar sana yang mengenakan kadar yang lebih tinggi daripada kebanyakan bank untuk pinjaman berisiko lebih tinggi. Lakukan kajian dan pertimbangkan semua pilihan sebelum menyelesaikan sebarang perjanjian.

Masalah Pembiayaan Biasa

Sebab banyak pemilik perniagaan tidak menggunakan pilihan pembiayaan berasaskan bank, kerana mereka menyedari atau menghadapi masalah tertentu. Semakin cepat pemilik perniagaan mengenal pasti dan menangani salah satu masalah umum ini, semakin cepat dia dapat memperoleh garis pembiayaan perniagaan yang lebih tradisional.

Terlalu Banyak Hutang : Sama seperti nisbah hutang-ke-ekuiti yang digunakan pemberi pinjaman anda apabila melihat sama ada anda layak untuk membeli rumah, seorang pemberi pinjaman perniagaan ingin mengetahui bahawa anda tidak mempunyai hutang yang berlebihan. Sekiranya ya, ini menunjukkan beberapa masalah, yang pertama adalah aliran tunai. Ini menunjukkan bahawa pemimpin perniagaan tidak memanfaatkan peluang dan mengimbangi masalah dengan lebih banyak hutang. Isu lain yang dibangkitkan adalah potensi kebankrapan. Walaupun pemberi pinjaman bersedia untuk "membeli" rancangan perniagaan dan strategi pertumbuhan anda, dia harus mempertimbangkan hutang mana yang mempunyai hak pertama. Dia mungkin menyedari bahawa itu tidak sepadan dengan risikonya, kerana perniagaan itu tidak memiliki cukup aset untuk membayar hutang dalam senario kesulitan kewangan. Secara amnya, untuk setiap dolar ekuiti yang dimiliki oleh perniagaan, bank hanya akan meminjamkan sehingga dua dolar.

Cagaran Tidak Cukup : Cagaran mengurangkan risiko kepada pemberi pinjaman. Cagaran adalah aset yang mempunyai nilai. Sekiranya syarikat mengalami kesulitan kewangan, berpotensi menjadi muflis, jaminan akan memberikan pinjaman. Cagaran boleh menjadi tanah, mesin, aset peribadi atau kenderaan komersial. Walaupun dengan cagaran, anda tidak akan mendapat keseluruhan nilai aset sebagai pinjaman. Secara amnya, bank hanya akan memberi pinjaman hingga 75 peratus sebagai catuan pinjaman ke nilai. Oleh itu, jika cagaran anda bernilai $ 100,000, bank tidak akan memberi pinjaman lebih dari $ 75,000 untuk melindungi daripada penyusutan atau keadaan pasaran yang jatuh.

Kekurangan Modal Kerja: Modal kerja adalah darah kehidupan bagi mana-mana syarikat tetapi juga yang paling sukar diperoleh jika anda memerlukan perbelanjaan lebih dari 12 bulan. Sekiranya syarikat tidak mempunyai modal kerja dan aliran tunai yang mencukupi untuk menampung perbelanjaan tersebut, syarikat mungkin dapat memperoleh kredit minimum di bawah satu tahun tetapi perlu menunjukkan cara untuk menghasilkan keperluan modal lebih cepat daripada kemudian.

Memerlukan Bayaran Pendahuluan Tinggi : Sama seperti jaminan, pendahuluan sering diperlukan untuk pinjaman perniagaan. Seperti pembelian rumah, pemberi pinjaman ingin melihat bahawa perniagaan dapat menguruskan wang dengan cara menyimpan atau meningkatkan ekuiti. Pemberi pinjaman menganggap ini sebagai petunjuk kuat pengurusan kewangan dan kemampuan kepemimpinan syarikat. Tetapi syarikat yang berkembang sering mengambil setiap dolar yang dikumpulkan dan diperoleh, dan memasukkannya kembali ke dalam perkembangan syarikat. Ini membuat pendahuluan tidak mungkin dilakukan oleh syarikat yang sedang berkembang.

Tidak Mampu Membayar : Ini kembali ke aliran tunai. Sekiranya syarikat tidak mempunyai aliran tunai yang mencukupi, syarikat itu tidak dapat membayar pinjaman. Ini bermaksud bahawa pinjaman akan gagal bayar, meninggalkan pinjaman dengan hutang lapuk. Ini menempatkan syarikat yang sedang berkembang dalam teka-teki kerana mereka memerlukan setiap dolar untuk kembali ke pertumbuhan dan menaikkan perbelanjaan untuk melakukannya tetapi perlu memotong biaya yang cukup untuk membayar tagihan, yaitu pinjaman. Bank ingin melihat nisbah perkhidmatan hutang 1.25: 1 yang bermaksud setiap pembayaran $ 1,000, anda mempunyai bantalan pendapatan $ 1.250.

Mengatasi Masalah Pembiayaan

Mengetahui masalah menolong anda mengatasinya dalam pembiayaan perniagaan. Apabila anda melihat senarai, empat sumber dana biasa untuk perniagaan kecil mudah dikenali:

  1. Pembiayaan Mezzanine

  2. Pemberi Pinjaman Tidak Tradisional

  3. Kredit Cukai

  4. Program Ekuiti

Pembiayaan Mezzanine menggunakan pilihan pembiayaan tidak tradisional untuk menurunkan keperluan pembayaran bulanan. Biasanya melibatkan kedudukan kedua dengan jangka masa panjang untuk mengurangkan keperluan pembayaran muka dan aliran tunai.

Pemberi pinjaman tidak tradisional adalah pemberi pinjaman faedah khas. Ini mungkin pemberi pinjaman khusus harta tanah, jika perniagaan anda mempunyai harta tanah sebenar. Ini juga boleh menjadi organisasi pembangunan ekonomi dengan misi membantu perniagaan minoriti atau wanita.

Kredit cukai dapat mengurangkan kos operasi. Walaupun perunding SBA dapat memberi anda gambaran umum, bincangkan kredit cukai tertentu dengan akauntan anda untuk memastikan bahawa anda layak.

Pembiayaan ekuiti adalah pilihan terakhir. Ini dapat mengumpulkan modal yang cukup melalui hubungan peribadi atau bahkan sumber dana. Semasa anda mengumpulkan modal, keperluan hutang anda akan berkurang, dan dengan itu jaminan, had pendahuluan dan had aliran tunai anda dapat diselesaikan.

Masalah kewangan perniagaan tidak semestinya menjadi masalah bagi perniagaan anda, jika anda mempertimbangkan keperluan dan daya maju setiap pilihan sebelum anda menerapkannya. Buat rancangan untuk mengatasi masalah yang paling biasa yang dialami pemilik perniagaan dengan pembiayaan, sehingga anda dapat menyiapkan diri untuk berjaya.