Cara Mengurus Inventori Bar

Menjejaki inventori, pembelian dan angka penjualan memberikan maklumat penting yang dapat membuat atau memecahkan batasan anda. Gunakan data yang anda kumpulkan untuk mengawal kos, memandu pembelian dan mengekalkan keuntungan. Faktor-faktor ini berlaku apabila anda mengira kos minuman dan peratusannya dari harga runcit anda.

1

Buat hamparan untuk memasukkan inventori semasa anda. Sediakan kategori berasingan untuk minuman keras, wain dan bir. Senaraikan setiap produk mengikut nama dan saiz bekas. Untuk minuman keras, wain dan bir draf, catat kos setiap auns. Untuk bir dalam botol, catat kos setiap botol. Sertakan semua barang di tempat simpanan dan juga stok di bar. Tentukan jangka masa untuk penjejakan inventori, sama ada setiap dua minggu, setiap empat minggu, atau bulanan.

2

Mintalah pelayan bar dan kakitangan untuk memperakaunkan inventori. Catat barang yang dipindahkan dari kawasan simpanan ke dalam bar dan perhatikan tumpahan dan kerugian akibat botol yang pecah. Catat pemindahan inventori dalam buku log atau pada hamparan yang berasingan. Pengurus boleh menyemak log harian untuk tujuan pesanan dan kawalan tahap inventori. Beberapa bar menyimpan botol kosong dan bahagian atas botol yang pecah untuk membantu mengesan inventori.

3

Kumpulkan data penjualan dan inventori pada akhir setiap tempoh penjejakan. Jejaki jumlah penjualan minuman beralkohol dalam setiap jangka masa penjejakan inventori. Salah satu cara untuk mengotomatisasi penjejakan adalah dengan menetapkan daftar tunai anda untuk menghitung penjualan minuman keras untuk jangka masa tertentu. Jumlah semua pembelian minuman beralkohol yang dilakukan dalam tempoh penjejakan. Buat persediaan fizikal akhir dan hitung nilainya. Bandingkan nilai inventori akhir dengan inventori permulaan. Perbezaannya adalah jumlah penyesuaian inventori anda.

4

Hitung kos penjualan minuman anda. Ambil angka untuk stok baru yang dibeli, kemudian tambahkan atau tolak nilai pelarasan inventori untuk mendapatkan kos penjualan minuman. Tentukan kos minuman anda dengan membahagikan jumlah kos penjualan minuman anda dengan jumlah penjualan bar anda untuk tempoh penjejakan. Angka kos minuman yang dihasilkan adalah peratusan harga runcit yang dikenakan oleh setiap minuman.