Kesan Kesalahan dalam Pergudangan

Dalam pergudangan, istilah bottleneck merujuk kepada titik dalam sistem pengeluaran yang memperlambat semua bahagian sistem yang sebelumnya. Kesesakan gudang disebabkan oleh pelbagai fenomena, dari pekerja yang kekurangan tenaga kerja atau kurang terlatih dan penyebaran tanggungjawab kakitangan yang tidak betul hingga teknologi dan peralatan yang ketinggalan zaman dan komunikasi yang salah. Kesesakan mempunyai kesan buruk terhadap kemampuan gudang untuk tetap produktif dan cekap.

Pengeluaran Terhenti

Kerosakan pengeluaran dan kecekapan adalah dua akibat negatif dari masalah pergudangan. Sebagai contoh, jabatan penerima kekurangan tenaga kerja atau terlatih akan memperlahankan pengedaran produk. Apabila anggota staf pemprosesan pesanan tidak dapat mengakses inventori, pesanan tidak dapat diselesaikan dan pelanggan mesti menunggu. Kesan yang dihasilkan boleh mendatangkan malapetaka, antara lain ketidakpuasan pelanggan, penurunan penjualan dan kerugian keuntungan.

Membekal overstock dan Disorganisasi

Dalam gudang pengeluaran, ekspedisi dan penyimpanan, sebarang hubungan yang putus dalam proses logistik boleh menyebabkan penumpukan bekalan dan inventori di jabatan-jabatan sebelumnya. Hasilnya adalah kawasan penyimpanan yang melimpah, penggabungan produk yang belum selesai yang menunggu penyelesaian dan pekerja yang tidak bekerja sehingga tidak dapat bekerja sehingga masalah di hadapan mereka hilang. Kesan negatif dari kemacetan ini sangat merugikan gudang yang mengkhususkan diri dalam makanan, pertanian dan pemasangan, kerana produk ini mempunyai jangka hayat yang pendek.

Pengurangan Semangat Pekerja

Kesesakan adalah sumber kekecewaan utama bagi pekerja, penyelia dan kakitangan pengurusan. Walaupun pekerja yang tenggelam dalam kemacetan ditekankan untuk tidak melakukan pekerjaan mereka dengan betul, pekerja di depan dan di belakang mereka dalam proses logistik dapat menjadi marah dengan peningkatan waktu henti dan perasaan bahawa rakan sekerja mereka tidak menarik berat badan mereka sendiri. Tekanan ini sering mengakibatkan konflik dalaman dan pekerja yang tidak puas hati, mencetuskan kebencian yang dapat bertahan lama setelah kemacetan diselesaikan.

Penyelesaian Berpotensi

Penyelesaian untuk masalah kesulitan bergantung pada banyak spesifik syarikat dan aliran kerjanya. Penyelesaian umum termasuk pengambilan pekerja tambahan di jabatan yang tidak dikendalikan, kemas kini teknologi, ruang kerja yang diubah atau diperluas, pengagihan semula tanggungjawab ke atas atau di bawah rangkaian arahan dan latihan kakitangan. Membentuk forum terbuka di mana pekerja dan pengurus dapat membincangkan kemungkinan peningkatan dalam alur kerja gudang adalah strategi yang sangat baik untuk memastikan saluran komunikasi tetap terbuka dan untuk mencegah halangan terjadi sejak awal.